Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. október

Reload: ErP & ELD "újratöltve"

Fördős Norbert |  3696

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap múlt havi számában először jelent meg Magyarországon a fűtési hőtermelő, valamint melegvíz- készítő berendezések jövőjét alapjaiban meghatározó összefoglaló – és ha fogalmazhatok így –, figyelemfelhívó cikk Buczkó Tihamér tollából. A főszerkesztő kérésének értelmében azonban jelen cikk célja az új fogalmak definíciójának alaposabb tisztázása, illetve egy rövid visszatekintés az uniós szabályozás hátterére.

Hatékony gáztüzelésért

Versits Tamás |  2854

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) és a Gáziparosok Országos Egyesülete (GOE) szeptember 17-én, a haladás és hatékonyság úttörőjéről elnevezett Gróf Széchenyi Rendezvényhajón megtartotta az első, a gázipar minden résztvevőjét érintő Szakmai Nemzeti Fórumát.

Fűtési rendszerek

Nyomáspróbák az épületgépészetben III.

Cséki István |  5999
1 5 (1)

A fűtési rendszerek nyomáspróbáját több részre kell bontanunk, ahol is beszélhetünk vízfűtésről és gőzfűtésről. A vízfűtések esetén megint csak fel kell bontanunk a próbát aszerint, hogy fűtőtestes vagy felületfűtésekről van-e szó.

Épületgépészet és a villanyszerelés találkozásai

Dési Alber |  6171
1

Az épülettechnika területei egyre inkább összefonódnak, elég, ha csak arra gondolunk, hogy szinte mindegyik épületgépészeti berendezésünk igényel áramellátást. Érdemes hát áttekinteni, mely területeken találkozik az épületgépész és a villanyszerelő, hol vannak hatással egymás munkájára.

Az öntözőrendszerünk vízforrása

Az automatizált kertöntözés titkai III.

Hordós László Gergely |  7559
1 4 (1)

Jó hatásfokú automatikus öntözőrendszer tervezésénél először is a figyelembe vehető teljesítményt kell meghatározni, azaz azt, hogy mekkora vízmennyiség áll rendelkezésünkre a kert öntözéséhez.

Egészséges élet, helyes táplálkozás

Lantos Tivadar |  2922

A biztonságos és koncentrált munkavégzés egyik alapvető feltétele az egészség, melyhez elsősorban a helyes életmódon keresztül vezet az út. A táplálkozás, a megfelelő higiénia, a testünkkel való intenzív törődés nemcsak a munkánkban lesz segítségünkre, de a hosszú és kiegyensúlyozott élet titka is.

Fővárosi illemhelyek körképe

Lantos Tivadar |  7656

Egy korszerű világváros elképzelhetetlen elegendő számú, higiénikus és komfortos nyilvános illemhely nélkül. Ma Budapesten minden igényt kielégítenek a személyzettel ellátott vagy éppen automata WC-k, mind gépészetileg, mind technikai felszereltségüket tekintve. A számuk lehetne több, mert ha jön a szükség, semmi sem lehet elég közel.

Hőkamerák VIII.

Koczka Péter |  2367
1 5 (1)

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

Tóparti rémálom

Lantos Tivadar |  12 345

Egy ötcsillagos szálloda esetében lehetnek jogos elvárásaink a komfort tekintetében. Nem gagyi, hanem minőségi felszereltség, kulturált megjelenés, udvarias, szakszerű kiszolgálás, mind-mind hozzájárulnak a kellemes és gondtalan pihenéshez. Hogy mindez megvalósuljon, és a vendégek elégedettek legyenek, első osztályú kivitelezésre van szükség, olyan munkára, amely kellő szépérzékkel és szaktudással áll a feladat elé. Nem ez történt az egyik hazai szálloda építése során.

Földház kísérlet

Lantos Tivadar |  6692

Az energia-megtakarítás néha olyan egyedi megoldásra sarkallja a kutató, tervező műszaki szakembert, amely némiképp elrugaszkodik a realitások talajától. Természetesen kellő kitartással, lelkesedéssel használható új ötletek is születhetnek. A világot egy földházból figyelve ez talán nem is annyira meglepő. Az otthoni kísérletezgetés egy tanulságos példáját valósította meg egy szombathelyi építész.

Kazánok változnak, a szakember örök

Lantos Tivadar |  2751
1 5 (1)

A kazánok technológiája az elmúlt évtizedek során jelentős mértékben átalakult. Nemcsak a szerkezetükben, de vezérlésükben is mások lettek, a mechanikus alkatrészeket felváltották az elektronikusak. Vajon változott az élettartamuk, javíthatóságuk is? Lapunk erre a kérdésre kereste a választ, amiben egy szervizes kolléga (az ő gondolatait olvashatják lentebb) segített.

Közjegyző a bíró helyett

Lantos Tivadar |  3419

A közjegyzői kar – jelmondata szerint – a jog vitán felül álló érvényesítéséért tevékenykedik. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni, hogy ez a mottó mit jelent a gyakorlatban, illetve milyen előnyökkel járhat a vállalkozások számára.

Égéstermék-elvezetésének megoldásai

Szűcs Zoltán |  3324
1 5 (1)

Elsőre talán meghökkentő lehet a cím, mert sokan azt a tényt, hogy a fűtőberendezésben keletkező égéstermék kéményen keresztül távozik a szabadba, általános érvényűnek tekintik. Pedig nem így van. Az égéstermék kéményben történő elvezetése a legjobb, de nem az egyedüli megoldás.

Gázszolgáltatás története

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből – Találkozás a földgázzal

Dobai Gábor |  3445
1 5 (1)

A világ olajjal működik. De van a kőolajnak egy ikertestvére, amelynek jelenléte nem olyan látványos, de semmivel sem kevésbé fontos: a földgáz. Bár együtt születtek, gyakran nem maradnak meg keletkezésük színhelyén.

Strang- szabályozók előnyei

|  5275
2 4 (2)

Napjainkban a fűtési rendszereknek már elengedhetetlen elemei a különböző szabályozó szerelvények. A piacon rengeteg típus megtalálható ezen szerelvényekből, melyek közül válogathatunk az éppen aktuális feladatunk megoldásához. Jelen írásomban a strangsza- bályozók egy speciális csoportjának előnyeit szeretném bemutatni, a „Venturi-elven” működő szabályozó szelepekéit.

Tüzelőberendezések égéstermék-elvezetői

|  4689
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat