Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkHKL

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

2021/10. lapszám | Balogh Zoltán |  396 |

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

Köztudott, hogy egy lakóépület vagy akár más rendeltetésű épületek energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre és hűtésre fordítjuk. Ez a gyakorlatban 50-70%-a is lehet az épület teljes energiafelhasználásának. Ennek megfelelően ezen rendszerek megfelelő és gazdaságos üzemeltetése eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást.

Éppen ezért ez az a terület, amit még a lakóingatlanok nagy részében is első körben automatizálnak. Persze ennek az automatizálásnak is különböző szintjei lehetnek. Egy komplexen kialakított KNX-rendszer esetében két fő területre bonthatjuk a gépészeti vezérlést. Az egyik az előállítási oldal, ez praktikusan a hőtermelés vezérlését jelenti (és/vagy a hűtőközeg kezelését). Egészen addig, amíg a kívánt hőmérsékletű fűtő (hűtő) folyadékot előállítottuk.

A másik pedig az elvételi oldal. Az egyszerűség kedvéért ez lehet a padlófűtés osztó-gyűjtőinek vezérlése, tehát, amikor a gépházból már az elmenő oldalt szabályozzuk. Kezdjük az elvételi oldal taglalásával, vagyis amikor a különböző fűtő- és hűtőtestek vezérlésével foglalkozunk. Egy házban többféle módon is lehet fűteni. Vannak melegvizes fűtések, ilyen például egy padló-, fal- vagy a mennyezetfűtés, de lehet persze olyan megoldás is, amikor villamos fűtőszálakat alkalmazunk. Nyilván az ilyen esetekben más eszközökre lesz szükségünk a vezérléshez. Alkalmazhatunk beltéri klímaegységeket is, melyek megint más vezérlőket igényelnek, de akár egy kandalló is bevonható a vezérlésbe.

A cikk még 10 964 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNXTermosztátVezérléstechnika