Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

KlímatechnikaSzakmatörténet

Volt egyszer egy Ate Klimatechnik...

2021/10. lapszám | Zoltán Attila |  376 |

Volt egyszer egy Ate Klimatechnik...

Múzeumunk rejtett sarkaiban kincsek lapulnak. Egyesek a méretük miatt, mert nehezen szállíthatók, mozgathatók, így állandó kiállítási térre várnak, mások meg felújításra, nagyjavításra szorulnak, így ezért porosodnak látogatóktól elzárva. Ezek között van az ATE Klimatechnik (volt NSzK, Frankfurt am Main-i) cég néhány klímaszekrénye is.

A gyárat alapvetően gépkocsi-fékrendszerek gyártására alapították, és még ma is igényes autómárkák elismert beszállítója – s az ABS atyja! A kezdetek után, a 30-as évektől egyik üzletága háztartási és ipari hűtőberendezéseket, majd próbakamrákat, élelmiszeripari hűtőket, hűtővitrineket, hűtő aggregátokat gyártott, majd az 50-es évektől állt rá ipari, majd komfortcélú kis klímaszekrények fejlesztésére, gyártására is. A fejlesztés nem állt meg, születtek méretes klímaszekrények, számítógéptermi (alsóbefúvásos) klímák, folyadékhűtők, minden, mi klímatechnikában szem-szájnak ingere, mindez igazi, igényes német minőségben és szakmai háttérrel, megbízhatósággal és kínálatban. Főleg németországi hálózattal, de egyre bővülő export kapcsolatokkal is rendelkezett a cég.

Hazánkban a 80-as években jelent meg a képviselete, és rövid időn belül igazán tiszteletreméltó referencialistával rendelkezett és reputációt ért el. Egyik legfőbb exportterülete azonban Irak volt, melynek összeomlása magával rántotta a céget is. Az ALKO cég vásárolta fel az üzletágat, de azt igazán már soha nem sikerült újjáéleszteni. Ebben nem kis részük volt az alacsonyabb ár/érték arányban megjelent konkurens gyártmányoknak is. De a szakma még ma is büszkén és tisztelettel emlékezhet az ATE névre. Reinkarnációjáról még nem hallottam.

De visszatérve a múzeumi kincseinkre. Az ATE első kis-klímaszekrénye a teljesen automatikus üzemű KMF (Klimatruhe) széria volt. A készülék beépített hűtőgéppel (direktelpárologtató-vízhűtés, ékszíjhajtásos félhermetikus kompresszor!), villamos utófűtéssel, porlasztásos légnedvesítéssel, frisslevegő-csatlakozással rendelkezett. Mindehhez 1200 m³/h légszállítás, 5-6 kW hűtőteljesítmény párosult.

Címkép: a KMF ma, a Múzeumban és egykori képe a prospektusban

A „rendszerben” a legszebb darab azonban a falra szerelhető hőmérséklet- és nedvesség szabályzó volt relatívnedvesség-érzékelővel, kontrollhőmérővel, parancsolt értékállítással és kijelzéssel. Elbújhat a mai elektronikai ipar dizájner csapata… Később megjelentek a nagyobb klímaszekrények is, sorozatban, ezekből is van kettő a múzeum raktárában, de kívánatos lenne ezeknek is kisebb-nagyobb felújítása.

Balra: műszaki gyöngyszem, a kombinált thermo-higrosztát

Jobbra: a nagy testvér, a HL-sorozat tagja, ilyen is van kettő a múzeumi raktárakban (helyhiány miatt, meg felújításra várva)

Ennek a KMF kisklíma-szériának egyik, múzeumunkat gazdagító példánya (és nagytestvérei) a frankfurti gyár felszámolásakor kerültek ide az akkori képviselet, az AeroTechnikA Kft. lelkes szakmatörténetet támogató csapatának jóvoltából. A cég telephelyén történt a teljeskörű felújítás a szervizes kollegák keze munkájával, karosszérialakatosok és fényezők bevonásával, így már a 80-as években átesett egy újjászületésen. Sajnos az eredeti ATE feliratot, az üzemállapot-visszajelző kislámpákat nem sikerült fellelnünk, de sebaj, így is egy szép darab! Sőt, szakmai lélekmelegítő! Főleg, ha belenéz az ember a közel 60 éves műszaki színvonallal, hűtés- és szereléstechnikával találkozandó! Egy valódi oldtimer-re lelhetünk benne. Tisztelet elődeinknek!

KlímaMúzeum

Kapcsolódó