Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Éghajlatgép

2017. június 11. | Papp Tibor |  10 043 |

Éghajlatgép

A – mai füllel – fura elnevezés légkondicionálót takar, amely bő fél évszázada még ismeretlen volt a magyar átlagember számára. A tudományos ismeretterjesztőnek szánt, valójában szovjet propagandától csöpögő Élet és tudomány 1952-ben jelentős újdonságkét mutatott be egy szovjet, vízporlasztós, féltonnás monstrumot, miközben a hanyatló nyugaton... De lássuk a cikket!

Élet és tudomány, VII. évfolyam 8. szám, 1952. február 20.
O. Nagyezsgyin:

Az „éghajlat-gép”

A moszkvai »Kompresszor«-gyár hőkezelő műhelyében a nagyteljesítményű gázkemencék közvetlen közeiében 50–60°-ra felszalad a hőmérőben a higany. Bágyaszt és fáraszt a száraz, forró levegő. A villamosventilátorok a gázkemencék szájánál, különösen nyári hőségben, nem nagyon hűsítenek. Ezt érzi az a munkás, aki kinyitja a gázkemence ajtaját és átfordítja az izzított munkadarabot. Elviselhetetlen forróság csapja meg. De aztán, alighogy két lépést hátrál, máris hirtelen megszelídül az éghajlat. Két lépésnyi távolság és a hőmérő higanyoszlopa 20°-ra csökken. A munkás arcát kellemes hűsítő szellő simogatja. Szüntelen áramlik a megnedvesített tiszta légáramlat a közelben felállított kis szekrényből.

»Kondicionáló készülék.« Ez a szekrény szakmai neve. A szellőztetés leghatékonyabb eszköze. Nagy mértékben könnyíti meg a munkakörülményeket. A munkasok joggal nevezték el »éghajlat-gép«-nek.

Az »éghajlat-gép« szerkezetére kíváncsi az olvasó. Acélköpenyből, vízmedencéből, csővezetékből, elektromotorokból és ventilátorból összetett szerkezet a kondicionáló készülék. A vízvezetékből a medencébe folyó vizet a szivattyú csöveken át a szekrényszerű köpenybe emeli. A köpeny belsejében vízáteresztő sziták és két fémkazetta-szeparátor van. A víz a vízszitán keresztül állandóan ömlik az alsó kazettába. E kazetta alá áramlik a műhely forró, szennyezett levegője is. A köpeny mellett a gépcsoport vázára szerelt nagyteljesítményű ventilátor hajtja. A meghajtott levegő szétporlasztott vízsugárral érintkezik. Előbb azonban át kell mennie háromezer sárgarézgyűrűn. E rézgyűrűk sorozatából áll az alsó kazetta, ahol lerakódnak a levegő mechanikai szennyeződései, fémrészecskék, por, olaj s egyebek.

A megtisztított levegőt a víz lehűti, megnedvesíti s átnyomja a felső kazettába. A vízcseppek a kazetta gyűrűin lerakódnak. A tiszta, hűvös, kissé nyirkos levegő pedig a kivezető nyílás félé áramlik a rostélyos rácsozatra. Ez utóbbi szabályozza a léghullám mozgásának irányát. A hűtött léghullám, amelyet a kondicionálógép előállít, öt méter hosszúságot is elér. E légáramlat hatókörében a hőmérséklet 20–25 C fokig süllyed.

Kerekeken szállítható üde légáramlat

Féltonnánál könnyebb a léghűtőgép. Kerekekre szerelve könnyen szállítható egyik helyről a másikra. Ez fokozza használatának lehetőségeit és hatékonyságát. Még csak nem is fogyaszt sok áramot. A szivattyúmotor teljesítménye mindössze 0,25 kilowatt, a ventilátor motorjáé pedig 3–7 kW között mozog.

A kondicionáló készülékek megalkotásán körültekintő alapossággal dolgoztak a moszkvai munkavédelmi intézet gépszerkesztői, a »Kompresszor«-gyár mérnökei és mechanikusai.

Az új léghűtőberendezések jelentős mértékben megkönnyítik a hőeljárást alkalmazó műhelyek dolgozóinak munkakörülményeit. A Szovjetunióban széles körben alkalmazzák az üzemekben ezeket a gépeket.

Kép (ld. fent): Szállítható léghűtő gép. A nyilak tisztított és hűtött levegő útját mutatják.

Az idézett cikk után álljon itt egy nem kevésbé érdekes amerikai fotó: kereskedelmi forgalomban kapható légkondicionáló 1938-ból, kommentár nélkül...

Kép forrása: dar.org/museum

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KlímaTörténelem