Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021/10. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  5278 |

Épületgépész paradoxon?

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Egy hűtési rendszer, legyen az folyadékhűtős vagy hőszivattyús, nyáron majdnem éppúgy képes elfagyni, mint télen. Télen ez nyilvánvaló, ha a külső hőmérséklet 0 ˚C alá csökken. Két tanulságos történetet dolgozunk fel egyazon problémával, mindkét esetben az elpárologtató hőcserélő fagyott szét. Ha a bennük lévő víz megfagy, akkor a lemez átszakad a hőcserélőben. Egy nagyságrenddel magasabb a gázoldali nyomás, mint a vízoldali, és a folyadék állapotban lévő víz a nyomáskiegyenlítődés után beáramlik a kompresszorba, ennek hatására használhatatlanná válik a berendezés. Felvetődik tehát a kérdés, miért fagyhat el egy kültéri hőszivattyú vagy folyadékhűtő elpárologtatója?

A cikk még 9 198 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HőszivattyúTanulságos