Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Régi folyadékhűtő cseréje

2021/11. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  3124 |

Régi folyadékhűtő cseréje

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A főváros egyik leggazdagabb kerületében jártunk, ahol a lakók maguk is a tehetősebb társadalmi réteghez tartoznak. De a felújításokra, az épületükkel kapcsolatos munkálatokra sajnálják a pénzt, sőt, a társasház tartalékokat sem képez. Pedig lassan-lassan minden épületgépészeti berendezés eléri üzemidejének végét. Nagyon jó minőségű német kazánok szolgáltatják a meleget 20 éve a társasházban, az ilyen készülékek üzemideje a gyártó szerint 25-30 év. Ez azonban nem jelenti azt, hogy például üzemidejük 21. esztendejében bármelyik is meg ne adhatná magát, sőt azt sem jelenti, hogy 31 évesen már biztos, hogy kilyukad a kazántest. Mégis létezik egy statisztika, a legvalószínűbb adatokkal, amit a gyártó megemlít.

Nem kellene azonban rögtön és azonnal minden berendezést kijavítani, de a fokozatos cserére szükség lesz. Most éppen a folyadékhűtő berendezés hibásodott meg.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András