Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Régi folyadékhűtő cseréje

2021/11. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  4259 |

Régi folyadékhűtő cseréje

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A főváros egyik leggazdagabb kerületében jártunk, ahol a lakók maguk is a tehetősebb társadalmi réteghez tartoznak. De a felújításokra, az épületükkel kapcsolatos munkálatokra sajnálják a pénzt, sőt, a társasház tartalékokat sem képez. Pedig lassan-lassan minden épületgépészeti berendezés eléri üzemidejének végét. Nagyon jó minőségű német kazánok szolgáltatják a meleget 20 éve a társasházban, az ilyen készülékek üzemideje a gyártó szerint 25-30 év. Ez azonban nem jelenti azt, hogy például üzemidejük 21. esztendejében bármelyik is meg ne adhatná magát, sőt azt sem jelenti, hogy 31 évesen már biztos, hogy kilyukad a kazántest. Mégis létezik egy statisztika, a legvalószínűbb adatokkal, amit a gyártó megemlít.

Nem kellene azonban rögtön és azonnal minden berendezést kijavítani, de a fokozatos cserére szükség lesz. Most éppen a folyadékhűtő berendezés hibásodott meg.

A cikk még 9 395 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András