Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Akadálymentes fürdőszobák

2021/11. lapszám | Papp Tibor |  4526 |

Akadálymentes fürdőszobák

Középületek és közszolgáltatást nyújtó épületek kialakításánál törvényben rögzített követelményrendszer van a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítására. Az OTEK (Országos Településrendezési és Építési Szakmai Követelmények) alkalmazása a tervezők, kivitelezők feladata, akik ezzel tisztában vannak. Nem középület vagy közszolgáltatást nyújtó épület esetén nincs az akadálymentesítésre törvényi kötelezettség, de az egyenlő esélyű hozzáférést gyakran ilyen helyeken, akár családi házakban is, akár utólag is ki kell építeni. Cikkünkben ezen esetekre adunk némi támpontot.

A közgondolkodás a fogyatékos személyről leginkább kerekesszékre asszociál, pedig a „fogyatékos személy az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja” (idézet a Segédlet a közszolgáltatásokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtéséhez című kiadványból).

Az akadálymentesség tehát egyenlő esélyű hozzáférést jelent, ennek vonatkozó követelményrendszerét a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. kiadásában megjelent, fentebb említett segédlet alapján tekintjük át. A kiadvány letölthető a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. honlapjáról, az fszk.hu címen.

A cikk még 4 923 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FürdőWC

Kapcsolódó