Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Grundfos, de nem szivattyú, mi az?

2021/11. lapszám | támogatott cikk |  221 |

Grundfos, de nem szivattyú, mi az?

Az optimális keverőköri megoldás – ezzel a mondattal definiálja legújabb fejlesztését, a MIXIT-et a Grundfos. A MIXIT egy hagyományos keverőkör összes elemét kínálja „minden-az-egyben” megoldással, jelentősen megkönnyítve a gépészeti és elektromos szerelési és tervezési feladatokat, és akár felére csökkentve a telepítési és üzembe helyezési időt.

Kisebb ünnepség keretében mutatta be idehaza legújabb termékét, a MIXIT-et a Grundfos. Erdei István, a társaságcsoport közép-európai regionális értékesítési vezetője előzetesen arra hívta föl a figyelmet, hogy a világ előtt álló technológiai kihívásokra egyebek mellett a dekarbonizációt és jobb hatékonyságot szem előtt tartó fejlesztésekkel lehet válaszolni. Hatékonyságban márpedig a Grundfos MIXIT jól áll, hiszen gyors és egyszerű módját kínálja egy keverőkör megtervezésének és kiépítésének. Ehhez mindössze két alkatrész kell, egy Grundfos MIXIT egység, illetve egy Grundfos MAGNA3 vagy TIPE3 szivattyú.

Az egység működésének részleteibe ezután Geyer Szilveszter, a Grundfos South East Europe Kft. munkatársa avatta be a közönséget. Előadásából kiderült, hogy a már említett egyszerű és gyors telepítés elsősorban annak köszönhető, hogy a Grundfos-MIXIT-tel a mérnökök megoldották, hogy egyetlen ház alá integrálják egy hagyományos keverőkör- rendszer összes elemét. Vagyis a Grundos MIXIT „plug-and-play” módon tartalmazza a hőmérsékletszabályozót, a 2- vagy 3-járatú szelepet, a szelepmozgatót, a beszabályozó szelepet és az érzékelőket. A beépített hőmérséklet- szabályozónak köszönhetően a keverőkör már az építési fázisban is működhet – például szárítás céljából –, még a rendszerintegráció befejezése előtt.

A MIXIT rugalmas és több fűtési megoldást is támogat. Használható mind a nyomás nélküli 3-járatú szeleppel kivitelezett alkalmazásokban, mind a nyomás alatti egyutú alkalmazásokban. Vagyis támogatja a helyi, önálló működést is egy külsőhőmérséklet-érzékelőn keresztül, míg a beépített csatolóeszközök lehetővé teszik a Grundfos BuildingConnect ingyenes online felügyeleti verziójához vagy egy megvásárolt szoftver upgrade után a Grundfos BuildingConnect Professional felületéhez, illetve egyéb épületirányítási rendszerhez való kapcsolódást. A MIXIT a jövőben felülethűtési körök kezelésére is alkalmassá válik.

Manapság, amikor egy építkezésen vagy a már kész épület üzemeltetésében a legdrágább faktor az idő és a szakképzett munkaerő, egy kompakt megoldás előnyei elvitathatatlanok. Gondoljunk csak arra, hogy támogatásért és szolgáltatásért is elegendő ugyanazt az egy számot felhívnunk, és érkezik a segítség, akár távoli eléréssel, online kapcsolaton keresztül is. Hogy ez utóbbi milyen hatékonysággal működik, azt jól demonstrálta előadása végén Geyer Szilveszter, amikor „élő egyenesben” futtatta le egy Grundfos MIXIT egység telepítési és üzembe helyezési varázslóját. Magyarázattal sem tartott tovább két percnél, és a rendszer működésre készen állt.

Grundfos