Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Melegházak fűtési megoldásai

2022/4. lapszám | Lantos Tivadar |  228 |

Melegházak fűtési megoldásai

A melegházi és fóliasátras zöldségtermelés szempontjából a fűtés a legfontosabb kérdés. Minél optimálisabb az energiafelhasználás, annál kisebb fajlagos költségként jelentkezik a termények árában a fűtési energia. Ezért célszerű a helyi adottságokhoz alakítani a melegházak fűtését.

A fóliasátrak létesítése előtt meg kell tervezni, hogy a szükséges hőt milyen energiahordozókból kívánják biztosítani. Többféle megoldás is szóba jöhet, egyebek mellett többek között a gázkazános fűtési rendszer kiépítése, de ahol mód van rá, működőképes lehet a termálvizes rendszer, vagy használhatunk biomasszakazánokat fűtési célra. A fóliasátrak mérete sem elhanyagolható. Elsősorban a többhajós, tömbösített elrendezésű, dupla fóliával borított sátrakat lehet gazdaságosan fűteni. A szakirodalom szerint a lényeg, hogy a belső hőmérséklet a külsőhöz képest mindig 15 °C-os maradjon.

Léteznek egyszerűbb kivitelű, hideghajtatásra tervezett fóliasátorok is, melyekbe vészfűtést építenek. Ez akkor működik, ha a külső hőmérséklet a fagyhatár közelében jár, ilyenkor a rendszer könnyen, gyorsan reagál, és felfűti a fóliasátrat a megfelelő hőmérsékletre.

A cikk még 4 656 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés