Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkHKL

Levegő-víz hőszivattyúk és a lakásfelújítás

2022/4. lapszám | Erdősi Csaba |  1275 |

Levegő-víz hőszivattyúk és a lakásfelújítás

A hőszivattyúk ideális fűtési (és hűtési) megoldást kínálnak új építésű, az energetikai előírásoknak megfelelő ingatlanok esetén. Régebbi épület felújításakor is szóba jöhetnek, de csak akkor működnek jól, ha az a felújítás átfogó. Hőszigeteléssel, nyílászárócserével kell kezdenünk a munkát, és számítani kell arra, hogy a hőleadókat is cserélni kell.

Mágikus eszközként él a hőszivattyú a laikus felhasználók fejében. Tudják, hogy van ilyen, és azt várják tőle, hogy környezetbarát és olcsó megoldást kínál számukra. A legtöbben nem merülnek el a részletekben, és régi, rossz energetikai besorolású házaik, lakásaik fűtési rendszereinek korszerűsítéskor is alapoznak rá, majd keservesen csalódnak. Jobb esetben akkor, ha a tervezőjük, kivitelezőjük közli velük, hogy az ingatlan adottságai mellett a hőszivattyú nem jöhet szóba mindaddig, amíg nem hozzák megfelelő állapotba a fűtendő ingatlant – nyílászárócserével, megfelelő a határoló falak és a födém megfelelő vastagságú szigetelésével stb. –, rosszabb esetben már csak az első fűtési szezonban, amikor rádöbbennek, hogy a régi radiátoros rendszerükre kötött hőszivattyúval képtelenek kifűteni a lakóteret, még úgy sem, hogy a villanyszámlájuk az egekbe emelkedett.

A cikk még 10 980 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hőszivattyú

Kapcsolódó