Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLLégtechnika

Építési anyagok károsanyag-kibocsátása

2022/4. lapszám | Györök László |  388 |

Építési anyagok károsanyag-kibocsátása

Egészségügyi kockázatot jelent az egészségés környezetkímélő építőanyagok, építési segédanyagok betervezése, kiválasztása majd alkalmazása is. Figyelembe véve az építőanyagok és építési segédanyagok összetételét és gyártási eljárásait, megállapítható, hogy tartalmukban bizonyos szénhidrogéntípusok igencsak egészségkárosítók.

A belső terek levegőjében lévő szennyezőanyagok két fő csoportra oszthatók: kémiaiakra és biológiaiakra. A kémiai csoport tovább osztható gázokra, gőzökre és porokra. A biológiai csoport mikrobiológiai lebegő porokból áll, melyek vírusokból, baktériumokból, protozoákból, penészből, atkákból, rovarokból, madarakból, emlősökből és pollenekből keletkezik. Szervetlen gázok, mint a nitrogén-dioxid (NO2), kéndioxid (SO2) és az ózon (O3) minden épületben jelen vannak. Ózon lézerprinterek és másológépek működése közben képződhet. Nitrogén-oxidok és kéndioxid égési folyamatok során keletkeznek. Fontos szerves gázok a szén-monoxid (CO) – a tökéletlen égésből –, a szén-dioxid (CO2) – az emberek és állatok légzéséből – és az illékony szerves vegyületek (VOC-k).

A cikk még 6 426 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EgészségLevegőszennyezés