Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Az akusztikus szigetelés problémái

2022/5. lapszám | Lantos Tivadar |  745 |

Az akusztikus szigetelés problémái

Az épületgépészetben az akusztikának kiemelt szerepe van. A komfort, a nyugodt pihenés szempontjából fontosak a zajtalan, halk működésű gépek, ugyanis a legtöbbször a lakásban kell elhelyezni a gázkazánt, a hőszivattyút, vagy klímát. Ugyanakkor a csővezetékek, szellőztetők is lehetnek a kellemetlen zajok forrásai.

Léteznek olyan hanghatások, melyek értelmi és esztétikai hatását az ember negatívan ítéli meg, ezek gyűjtőneve a zaj. Az ember hangérzete szerint a zaj fizikai jellemzőiben nem mutat eltérést egy másik kevésbé zavaró hanghoz képest. Tehát a zaj elsősorban pszichikai fogalom, ami az ember tevékenységétől is függ. Nem véletlen tehát, hogy az akusztikai követelmények mindig a helyiség rendeltetéséhez kapcsolódnak. Az embert érő erős és tartós zaj számos negatív következménnyel járhat (halláskárosodás, ingerlékenység, általános kimerültség stb.). A hang – vagy a légtechnikában zavaró zaj – különböző frekvenciatartományokban különböző hangnyomásszintekből tevődik össze. A klímaberendezés által keltett zaj néha nemcsak kellemetlen, hanem elviselhetetlen is lehet. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak, dB(A) határértékek megadásával.

A cikk még 13 910 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Zajvédelem