Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kéménytechnológia a régi tüzelőberendezések cseréjének fényében

Régi tüzelőberendezések ütemezett cseréje

2022/9. lapszám | Versits Tamás |  565 |

Kéménytechnológia

A téma aktuális, de a gázárak változása, különös tekintettel az átlag fogyasztás felett érvénybe lépő „felár” tükrében, még aktuálisabbá teszi a kérdést azoknál a gázkészülékeknél, melyek tudvalevően nem a legtakarékosabban használják a földgázt. A pazarló tulajdonság nem feltétlenül csak a konstrukcióból, nem feltétlenül a karbantartás hiányából és nem feltétlenül az elöregedett életkorból adódik, hanem sokkal inkább ezek együttes hatásából.

Családi házaknál, társasházi önálló albetéteknél ott, ahol a gázkészülék önálló égéstermék elvezetővel rendelkezik a tulajdonos egyéni döntés alapján kerül (vagy nem kerül) kicserélésre az elhasználódott, esetleg javíthatatlanul meghibásodott vagy gazdaságilag nem javítható gázkészülék.

Társasházban mi a helyzet?

A nagyvárosokban a ’90-s években épült társasházakban előszeretettel alkalmaztak úgynevezett LAS rendszerű gyűjtőkéményeket, ahol több emeleten keresztül, szintenként akár 2 készülék rákötésével valósították meg a lakásfűtő, főleg kombi készülékek égéstermék-elvezetését. Ami azt jelenti, hogy 10-12 albetét gázkészüléke került egy rendszerre. Ennek lényege az volt, hogy helyiség levegőjétől független üzemmóddal (azaz a készülék nem a felállítási térből veszi az égéshez szükséges levegőt) nagyon kis térfogatú helyre is be lehetett szerelni a készüléket, ami nem vitt el sok helyet az amúgy (már akkor is) drága alapterületi négyzetméterárból. Ha jól belegondolunk, akkor ezek a készülékek bőven betöltötték már a 20. életévüket. Jogosan merül fel az igény a cserére már csak az életkor miatt is.

A cikk még 7 755 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Égéstermék-elvezetőFűtési rendszer

Kapcsolódó