Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkFűtéstechnika

Teszt alatt a hidrogénkazán

2022/9. lapszám | Erdősi Csaba |  930 |

Teszt alatt a hidrogénkazán

A Middlesbrough-i South Bankban található H21 tesztüzemben már üzembe helyezték az egyik első, 100%-os hidrogénnel működő, tanúsított kazánt. A készüléket ugyanúgy kell telepíteni, mint egy hagyományos gázkazánt, de az első bekapcsoláskor fülelni kell, mert annyira halk, hogy szinte hang nélkül üzemel.

A H21 South Bank projekt során kutatásokat végeznek azzal kapcsolatban, hogy felmérjék, az Egyesült Királyság meglévő gázhálózata mennyiben alkalmas arra, hogy 100 százalékban hidrogént továbbítson. A phpionline.co.uk írása szerint a helyszín kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az Egyesült Királyságot hozzásegítsék ahhoz, hogy a hidrogént fűtőanyagként használhassuk otthonainkban. A kutatások részeként most állították a rendszerbe az első olyan gézkazánt, amely kizárólag hidrogén elégetésével állít elő hőt.

A kazán helyszíni beszerelésével megbízott mérnökök egyikeként Steve Dixon úgy találta, hogy a kazán beszerelése nem különbözik a fűtésszerelők által ismert, hagyományos kazánokétól. – Nagyon kevés különbség volt a hidrogénkazán telepítésekor a földgázzal működő változathoz képest. Az itt telepített kazán nagyon simán működik. A legnagyobb különbség talán csak annyi, hogy az első bekapcsoláskor alig hallottuk, hogy beindult-e a kazán, annyira halkan működik – számolt be a tapasztalatairól a mérnök.

A fő különbség a kazán üzembe helyezése és tesztelése során a füstgázok mérésében van. A helyes égés meghatározásához az oxigénszintet nézik, hiszen az égéstermékekben már nincs szén-monoxid. A legjobb tanács, amit a telepítőknek adnak, hogy ha eljön az ideje egy 100%-os hidrogénkazán telepítésének, betű szerint kövessék a gyári előírásokat, különösen tisztításra, rendszermosásra vonatkozó szabályokat. A szóban forgó esetben egyébként egy kombi készülékről van szó, amely a radiátoros hőleadókon keresztül történű fűtés mellett a háztartási meleg víz előállításálért is felel.

A tisztán hidrogénnel üzemelő kazánt Németországban gyártják, ám a jelentős távolság dacára a gyár mérnökei szorosan figyelemmel kísérik a brit projekt alakulását. – Egy új típusú gázzal kapcsolatos fejlesztés élvonalában vagyunk, és megmutattuk, hogy a készülékeink készen állnak. Igazán nagy lépés, hogy megmutattuk, a termékünk telepítése semmilyen nehézséget nem okoz a szakemberek számára. Ez egy új technológia, és mi ott akarunk lenni az élvonalban, hogy a legjobb termékeket hozzuk létre a telepítők és a háztulajdonosok számára, amikor a hidrogén általánossá válik – jelentette ki a gyártó képviselője.

Mint ismeretes, a hidrogénnel kapcsolatban idehaza is folynak kísérletek, noha egyelőre nem az a cél, hogy a földgázt teljes egészében kiváltsuk, hiszen ez irreális elképzelés lenne. Mindazonáltal azt már vizsgálják, hogyan lehet a hidrogént biztonságosan és nagy mennyiségben tárolni azokban a föld alatti létesítményekben, ahol egyébként a földgázt is tartalékolják a fűtési idény megnövekedett igényeinek biztosítására.

HidrogénKazán

Kapcsolódó