Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hidrogént kevernek majd a földgázba

A kardoskúti tárolónál műszerezési és irányítási munkákkal kezdődik az átállás

2022. július 27. | VGF&HKL online |  2284 |

Hidrogént kevernek majd a földgázba

Akvamarin – ez a neve annak a projektnek, amelynek célja, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. hidrogént is keverjen a földgázhoz. A munka első fázisára egy siófoki székhelyű társaság nyert el megbízást nettó 339 millió forint értékben.

A kardoskúti földgáz tárolónál végezhet műszerezési és irányítástechnikai munkákat a siófoki székhelyű Vabeko Műszaki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó 339 millió forintért. A becsült ellenérték jóval kevesebb, nettó 162 millió forint volt. A munka a hidrogén földgázba keveréséhez szükséges – szúrta ki a Napi Gazdaság az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent közleményt.

Mint írják, az ajánlatkérő az Akvamarin projekt keretein belül hidrogén-generátor/elektrolizáló és a hozzá kapcsolódó technológiai egységek telepítését tervezi a kardoskúti telephelyén. A technológiai rendszer feladata, hogy villamos energiából hidrogént állítson elő és az így termelt hidrogénnek a földgázhoz történő szabályozott keverését biztosítsa. A hidrogén földgázzal való keverése a kapcsolódó nagynyomású közcélú, illetve a saját felhasználású földgáz technológián valósul meg. A technológia célja, hogy a földgáztároló – a szolgáltatott földgáz minőségének megtartása mellett – a hidrogén földgázhoz való keverésével csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsájtását, valamint az üzem saját felhasználású földgázának mennyiségét.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Hidrogén

Kapcsolódó