Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hidrogénre cserélnék az orosz földgázt

| |  624 |

Hidrogénre cserélnék az orosz földgázt

Németország és Norvégia a két országot összekötő hidrogénvezeték építését fontolgatja, hogy csökkentsék Európa egyoldalú energiafüggőségét.

Március 16-án találkozott Robert Habeck német gazdasági miniszter és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök. A Bloomberg híradása szerint a megbeszélést követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy hamarosan elkészítik a Norvégiából Németország irányába zöldhidrogént szállító gázvezeték megvalósíthatósági tanulmányát.

– Az elkövetkező hónapokban és években rendkívül fontos lesz az alternatív energiaforrások felhasználásnak felgyorsítása, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése Európa számára az orosz gáz és olaj helyettesítésére – áll a két ország közös közleményében.

Németország gáztermelésének több mint felét, a szén és az olaj nagyjából harmadát Oroszországból szerzi be. A háború kitörése óta az a céljuk, hogy ez a függőség minél gyorsabban csökkenjen. Olaf Scholz kancellár megígérte, hogy fejleszteni fogják az ország gáz- és széntárolóinak kapacitását. A a kormány cseppfolyósított földgázszállítmányok fogadására alkalmas LNG-terminálok építését is támogatja.

Érdekli, hogyan lehet felhasználni a hidrogént akár egy hagyományos gázkazánban is? És hogy melyek az EU középtávú tervei a hidrogén vezetékes szállítására? Olvassa el a témában korábban született szakcikkünket is! Csak előfizetőknek!

Jönnek a hidrogénkazánok?

FöldgázHidrogénZöld energia

Kapcsolódó