Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hidrogénre cserélnék az orosz földgázt

2022. március 17. | VGF&HKL online |  1756 |

Hidrogénre cserélnék az orosz földgázt

Németország és Norvégia a két országot összekötő hidrogénvezeték építését fontolgatja, hogy csökkentsék Európa egyoldalú energiafüggőségét.

Március 16-án találkozott Robert Habeck német gazdasági miniszter és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök. A Bloomberg híradása szerint a megbeszélést követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy hamarosan elkészítik a Norvégiából Németország irányába zöldhidrogént szállító gázvezeték megvalósíthatósági tanulmányát.

– Az elkövetkező hónapokban és években rendkívül fontos lesz az alternatív energiaforrások felhasználásnak felgyorsítása, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése Európa számára az orosz gáz és olaj helyettesítésére – áll a két ország közös közleményében.

Németország gáztermelésének több mint felét, a szén és az olaj nagyjából harmadát Oroszországból szerzi be. A háború kitörése óta az a céljuk, hogy ez a függőség minél gyorsabban csökkenjen. Olaf Scholz kancellár megígérte, hogy fejleszteni fogják az ország gáz- és széntárolóinak kapacitását. A a kormány cseppfolyósított földgázszállítmányok fogadására alkalmas LNG-terminálok építését is támogatja.

Érdekli, hogyan lehet felhasználni a hidrogént akár egy hagyományos gázkazánban is? És hogy melyek az EU középtávú tervei a hidrogén vezetékes szállítására? Olvassa el a témában korábban született szakcikkünket is! Csak előfizetőknek!

Jönnek a hidrogénkazánok?

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FöldgázHidrogénZöld energia

Kapcsolódó