Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Konzultációsorozat a hidrogénágazat szabályozási kérdéseiről

2022. március 11. | VGF&HKL online |  590 |

Konzultációsorozat a hidrogénágazat szabályozási kérdéseiről

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hamarosan konzultációsorozatot indít annak érdekében, hogy megismerje és integrálja a hidrogénágazatban érdekelt hazai és nemzetközi partnerek álláspontját. Mindezt a hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Ságvári Pál jelentette be a Budapest Hydrogen Summit nyitóelőadásában.

A nemzetközi hidrogéntechnológiai konferencia bevezető előadásában a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a Hivatal nevében együttérzését fejezte ki az Ukrajnában zajló háború és annak tragikus következményei miatt. Ságvári Pál elmondta, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló konfliktus fejleményeit, különös tekintettel az energetikai és egyéb közmű-szolgáltatásokban bekövetkező zavarokra. Hangsúlyozta, hogy a magyar-ukrán határkeresztező földgázvezetéken rendben zajlik a gázforgalmazás, a vezetéken február 1-je óta garantált exportkapacitások állnak rendelkezésre, és a forgalmazás jellemzően Ukrajna irányába történik.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2021 májusában közzétette saját nemzeti hidrogénstartégiáját, amelynek célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését, és biztosítsa hazánk aktív szerepét az európai hidrogéntechnológia bevezetésében. A magyar stratégia 2030-ra 20 ezer tonna/év karbonszegény hidrogén; 16 ezer tonna/év zöld és egyéb karbonmentes hidrogén előállításának képességét, valamint 240 MW vízbontó-kapacitás kiépítését célozza meg.

Ságvári Pál előadásában beszélt az MVM-csoport Akvamarin projektjéről, melynek keretében a magyar szakemberek egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszer és a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő technológia létesítésén dolgoznak a Kardoskúti Gáztárolónál. A pilot projekt lehetőséget biztosít az energiatárolással és a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásával kapcsolatos innovációk gyakorlati teszteléséhez is.

Ságvári Pál előadásában bejelentette, hogy a MEKH hamarosan konzultáció-sorozatot indít annak érdekében, hogy megismerje és integrálja a hidrogénágazatban érdekelt hazai és nemzetközi partnerek álláspontját. A konzultációk során közösen keresünk válaszokat olyan aktuális kérdésekre, mint a hidrogéninfrastruktúra és hidrogénpiac hatékony kialakításának lehetőségei, a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok meglévő gázhálózatokhoz való hozzáférése, a hálózattervezés, vagy a fogyasztóvédelem – mondta a MEKH elnökhelyettese.

Forrás: mekh.hu

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Hidrogén

Kapcsolódó