Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Dugulás, avagy a szennyvíz bosszúja

2022/12. lapszám | Wágner László |  787 |

Dugulás, avagy a szennyvíz bosszúja

Megszokott mindennapjaink láthatatlan segítője, a gépészet „feketebáránya” a szennyvízvezeték. Ha jól és rendesen bánunk vele, azt meghálálja, de bizony, ha „gonoszkodunk” vele, akkor ő is „gonosz” lesz velünk, és mi húzzuk a rövidebbet. A most induló cikksorozatunknak témája a dugulás és a duguláselhárítás lesz, melyben megpróbálunk kitérni minden részletre A-tól Z-ig. A dugulások és a dugulások elhárítása nem közkedvelt szakmai téma. Néha bizony „undi” is lesz, amiről írunk, de mivel a dugulások elhárítása, illetve megelőzése nagyon fontos része életünknek és szakmánknak, ezért a téma megkerülhetetlen.

A vízvezeték-szerelők nagyrésze nem foglalkozik duguláselhárítással, csak vezetéképítéssel, -javítással és adott esetben vezetékcserével. Mint mindenütt, itt is az építés jelenti a kezdetet, mi is ott kezdjük.

A jól kiépített és jól lefektetett szennyvízrendszer hosszú évtizedekig üzemel megbízhatóan, gondozásmentesen, szinte nulla forint költséggel – és a hosszú idő alatt most 50 év feletti időintervallumra gondolhatunk. Itt illik megemlíteni az egykori mesterek munkáit, amelyeket vasból, ólomból, betonból, eternitből adtak ki a kezükből, és még ide sorolhatjuk a hegesztett PVC-t is. Ezeknél a technikáknál komoly hangsúlyt kellett fektetni a precizitásra – és fordítottak is, mert a mai napig rengeteg ilyen rendszer működik még úgy, hogy nem is járt bennük duguláselhárító technika.

A cikk még 9 306 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

CsatornaKarbantartás

Kapcsolódó