Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A feketemunka ára

Szilágyi László |  527
4 4.25 (4)

Borongós, télváró hangulatban ittam reggeli kávémat, amikor megszólalt a szerkesztőségi vonalas telefon. Egyre ritkábban hívnak minket ezen a számon, elsősorban lakossági kérdésekkel szoktak ilyen formában tanácsot kérni tőlünk. Most sem volt másként, egy hölgy elkeseredve kért segítséget tőlem. Egy korábbi cikkemre hivatkozva hívott fel, ahol fűtésszerelőkkel készítettem interjúkat, és az egyik korábbi riportalanyom elérhetőségét szerette volna megszerezni, mert ő járt nála kazánt szerelni. Felmérés után kicserélt a készülékben három alkatrészt, felvett 300 000 forint anyag- és munkadíjat, majd távozott.

Száraz módszerű falfűtés és leszúrótüskés padlófűtés

Guba Roland |  382
1 5 (1)

Kényelmes, problémamentes, olcsón üzemeltethető, környezetbarát, egészséges a felhasználók számára, esztétikus, és mindenekelőtt képes együttműködni a modern, ökológiai hőforrásokkal – ezek azok a követelmények, amelyeket a beruházók jelenleg egy modern fűtési rendszerrel szemben támasztanak, amikor álmaik otthonát építik. A fenti jellemzők mindegyike az úgynevezett felületi rendszerek csoportjába tartozó fűtési rendszerek, azaz a padló- és a falfűtés legfőbb előnyei.

Ilyen a modern fűtési rendszer: vegyszermentes

Vízkeleti Zsolt |  247
2 5 (1)

A fűtési rendszert nem elég jól megtervezni, a megfelelő üzemeltetés is kulcsfontosságú, ha hosszútávon hatékonyan működő és költségtakarékos megoldást szeretnénk. Ennek az egyik kulcsa a megfelelő minőségű rendszervíz, hiszen a vízkőlerakódás akár 10%-os hatékonyságvesztéshez is vezethet, nem beszélve a kazán időelőtti meghibásodásáról. Mi a bevált gyakorlat? A víz vegyszeres kezelése. De van ennél fenntarthatóbb megoldás is!

Dugulásmentes, energiahatékony szennyvízszivattyúk

Ráczkevy Levente |  301
2 4 (1)

Egyes hazai vízközművállalatok már sikeresen üzemeltetnek egy olyan szivattyútípust, amely egyebek mellett azzal teszi költséghatékonnyá a működést, hogy szinte soha nem dugul el. Ezt annak köszönheti, hogy a motor mellé beépített vezérléssel, dugulás esetén a járókereket oda-vissza forgatja egy speciális algoritmus alapján. A technológia jó szolgálatot tehet minden olyan helyen, ahol a folyamatos, panaszmentes működés rendkívül fontos, így például szállodákban, irodaházakban és nagy közforgalmú létesítményekben.

Szeretne hőszivattyút? Nem? És ha ingyen van?

A „rózsák háborúját” vívják újra Nagy-Britanniában a hidrogén- és a hőszivattyúpártiak

Erdősi Csaba |  389
1 4 (1)

Egy brit kormányzati tanácsadó testület felvetette, hogy a háztartások harmada – legszegényebb harmada – 100 százalékos támogatás mellett, vagyis ingyen telepíthessen hőszivattyút az otthonába, de jövedelmi viszonyoktól függetlenül bárki kérhessen ehhez 7000 fontnyi (jelen állás szerint bő hárommillió forintnyi) támogatást, s az afeletti költségeire kamatmentes hitelt.

Fókuszban a hőtömeg

Kiderült, milyen házat építenének a gépészek

Erdősi Csaba |  485
3 4 (2)

Nemrégiben került lapunk fókuszába az a törekvés, hogy megmutassuk, nem csupán akkumulátorokban lehet a ház körül megtermelt energiát tárolni, hanem van ennek egy ennél jóval ősibb és kézenfekvőbb módja is, az épületszerkezeti temperálás.

Monológok a klímatechnikáról

Dr. Halmi Iván |  249

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunknál ezúttal is maradunk a formabontó műfajnál. Ma természetesnek vesszük, hogy egy eszköz vagy berendezés tárgyalásakor a leíró jellegű fogalmazást választjuk, de régebbi korokban, például a milleniumi építkezések Magyarországán az olyasféle újítások, mint amilyen az Országház épületének távfűtése, klímatechnikája, vagy éppen a hűtő-fűtő klimatizáló berendezések olyan kuriózumoknak számítottak, amelyekről beszélgettek az emberek.

Ezért fontos a födémszigetelés!

Erdősi Csaba |  566
2 5 (2)

Géppel (drónnal) szállt egy magyar település fölé egy magyar kutatópáros, hogy megállapítsák, melyik ház sugározza ki magából a legtöbb energiát a tetőn keresztül. Vizsgálatuk megmutatta, nem igaz a mítosz, hogy a régi vályogházakra nem kell szigetelés, éppen ellenkezőleg, ezek kerültek a legrosszabb kategóriába. Ugyancsak gyengén szerepeltek ebből a szempontból a Kádár-kockák, amelyekből nyolcszázezer van Magyarországon. A födémszigetelés viszonylag olcsón, gyorsan elvégezhető, még szakember sem kell hozzá – mégsem látjuk viszont a reklámokban. Pedig szükség lenne rá.

Az épület mint energiatároló 2.

Csőfektetési, hőmérséklet- és páraszabályozási kérdések

Szebellédi Tamás |  341
2 4 (1)

Sorozatunk második részében sorra vesszük az épületszerkezet temperálásához megvalósítható rendszereket annak függvényében, hogy azok a födém közepén, az alsó vasalásán, illetve az alatt helyezkedik el. Ennek függvényében ugyanis más-más féle szabályozásról, illetve szabályozhatóságról kell beszélnünk, márpedig az kétségtelen, hogy a komfortos üzemeltetés kulcsa a szabályozás. Mint ahogyan az is, hogy beszélnünk kell a páraszabályozásról is, mert anélkül a felülethűtés igazi rémtörténetté válhat.

Felújítanánk?

Új támogatási formára várnak a magyarok – a lakosság több mint fele felújítana, ha lenne több állami segítség

Erdősi Csaba |  249

Meglehetősen kevesen tervezik használt lakásuk felújítását 2024-ben egy friss felmérés szerint. A passzivitás mögött főként az áll, hogy a tulajdonosok, noha szeretnének korszerűbb otthont, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a munkát, főleg, hogy nem számíthatnak valamilyen – mondjuk állami – segítségre sem. Pedig tudjuk, hogy a hazai ingatlanállomány kifejezetten korszerűtlennek mondható, és ez igaz az épületgépészeti rendszerek állapotára is.

Milyen évünk lesz jövőre?

Erdősi Csaba |  252

Az épületgépészetnek számos ága-boga van, nem ugyanúgy érzi magát adott piaci környezetben a gyártó és a kereskedő, vagy éppen a tervező és kivitelező. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy klímás vagy cserépkályhás, „vizes” vagy „gázos” stb. Az általános trendek hatása alól ugyanakkor egyik terület sem vonhatja ki magát. Amikor azt firtatjuk, mit hoz a jövő, érdemes nagyobb látószöggel szemlélődnünk, az egész építőipar felől.

Akkumulátoros présgépek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  259

Négy gyártó, a Milwaukee, a Hilti, a Rems és a Rothenberger termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Karácsonyi nyereményjáték

Nyeremények 1,2 millió forint összértékben

Támogatott cikk |  2848
9 4.86 (7)

Akárcsak tavaly, idén is játszani hívjuk az épületgépészeket! Karácsonyi nyereményjátékunkban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Falfűtés, működik, igényes, fa, vécéülőke

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  500
2 5 (2)

Lyuk a falban, falfűtés másként, szemlátomást működik, igényes szakember, ilyet még soha, szép fa, magasított vécéülőke. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Grundfos, SZTE, REHAU, CONSTRUMA

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  272

Napelemparkot helyezett üzembe a Grundfos, újfajta katalizátoros füstgáztisztítót fejlesztettek, véget ért a szigor, REHAU légszárító, hőenergia tárolása új módon, brutális volt az áremelkedés a magyar gázpiacon, többszáz kiállító, már többezer lefoglalt négyzetméter, gépészpóló-vásárlás szaklapelőfizetéssel egybekötve.

Energiamegtakarítás VFD-vel

Erdősi Csaba |  318

A HVAC-rendszerekben, tehát a fűtés, a hűtés és a légkezelésben alkalmazott villanymotorok többsége indukciós vagy aszinkron típusú. Ezek viszonylag olcsó, megbízható és költséghatékonyan üzemeltethető berendezések. Fordulatszámuk szabályozására át kell alakítanunk a bemeneti feszültséget és meg kell változtatnunk a frekvenciát. Az ezen az elven működő berendezéseket nevezik VFD-knek. A VFD-szabályozás a gépészet számos területén kínál energiahatékony üzemeltetést, és jó szolgálatot tesznek ventilátorok, szivattyúk és kompresszorok energiahatékony, mindig a kívánt eredmény elérését szavatoló működtetésében.

Teleszkópos, kihúzható, háztartási páraelszívók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  281

Táblázatunkban hat gyártó, az AEG, a Bosch, a Cata, az Electrolux, a Gorenje és a Whirlpool készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Páraelszívók kiválasztása és üzemeltetése

Erdősi Csaba |  350
2 5 (1)

Főzni remek dolog, költséghatékony, akár családi program is lehet, szóval mindenképpen érdemes próbálkozni vele. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy jár némi kényelmetlenséggel, és nem feltétlenül a mosogatásra, hanem a főzés közben keletkezett illatokra gondolunk, amelyeket nevezhetünk bátran szagoknak is. Ezek még egy különálló konyhában is zavaróak lehetnek, a ma divatos amerikai konyhás nappalikban viszont még rosszabb a helyzet, el sem lehet menekülni a szaghatás elől. Célszerű tehát gondoskodnunk a kellemetlen szagok eltávolításáról, például egy páraelszívó beszerelésével.