Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Otthon

Szilágyi László |  112

A VGF&HKL júniusi számának szerkesztésekor az otthonfelújítási program társadalmi egyeztetésének eredményét még nem láttuk részleteiben, de a szakmánk nagyon sok területen adott be javaslatokat a pályázat kiírásának módosítására.

Mit mérünk a beszabályozószelep mérőcsonkján?

2. rész

Vörös Szilárd |  513
1 5 (1)

A címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy nyomást. Azt a nyomást, amit a manométer is mutatna ugyanebben a pontban. Ha két mérőcsonk is van, akkor nyomáskülönbséget. Ha esetleg három mérőcsonkkal van felszerelve a szelep, akkor nyomáskülönbségeket. Nem mindegy azonban, hogy a beszabályozószelep nyitott vagy zárt állapotában mérjük a nyomáskülönbséget, és főleg nem mindegy, hogy kézi, úgynevezett statikus beszabályozószelepről (TA-STAD vagy STAF), nyomáskülönbség-szabályozó szelepről (TA-STAP, DA516 vagy PILOT-R) vagy esetleg dinamikus térfogatáram-korlátozóról (TA-MODULATOR) van szó!

Mekk Mester akcióban

Bokor András Tóth Gergő Jordán |  574
7 5 (6)

Soron következő történetünk egy kelet-magyarországi kisfaluban kiépítésre kerülő 1 millió forint alatti, webshopról rendelt hőszivattyús rendszer meghibásodása köré fonódik. A fővállalkozó, aki a napelemes rendszer kivitelezője volt, az F-gázos hűtőköri szerelő alvállalkozójával úgy állapodott meg, hogy neki csak a split hőszivattyús rendszer primeroldali hűtőgázszerelése a feladata. A költségcsökkentés miatt a szekunder oldal szerelését a tulajdonos, aki szakmáját tekintve fűtésszerelő, saját maga végezte el. A rendszerben benne hagyta a régi földgáz- és szeneskazánt is. A munka befejeztével a tulajdonos vélhetően édes álomra hajtotta megfáradt fejét. Éjszaka közepén egy nagy durranás zavarta meg „kiérdemelt” nyugalmát. Kirohanva, a kazánhelyiségben arra lett figyelmes, hogy a szeneskazán oldala kilyukadt, és alatta állt a víz.

A napkollektorokról szavaztak olvasóink

Erdősi Csaba |  217

Kikértük a szakma véleményét a napkollektorok jövőjéről. Nos, ez az egykor rendkívül népszerű, mostanra viszont háttérbe szorult megoldás a lapunk online kiadását olvasó épületgépészek szerint egyáltalán nem elvetendő. Sőt.

Napkollektorok kiválasztása, méretezése

Versits Tamás |  555
2 5 (2)

Ahogyan azt az előző cikkben már beharangoztuk, most egy régen népszerű, mára vonzerejét vesztett technológiával fogunk foglalkozni. Igen, a napkollektorokról lesz szó, amelyek igenis megfelelően üzemeltethetők, ha betartjuk a legfontosabb szabályokat. Nézzük, melyek ezek!

A fa, avagy az elfeledett megújuló

Vincze Attila |  495
1 5 (1)

Igen, megújuló. A nagy napelemes, hőszivattyús információdömpingben hajlamosak vagyunk elfelejteni az egyik legismertebb és legősibb energiaforrásunk, a fa létezését és energiaforrásként történő számbavételét. A fa, mint tüzelőanyag – ugye emlékszünk?

Energiamegtakarítás kéménybéleléssel?

Lakner Kornél |  710

Ennek a cikknek, miként az egész kéményes blokkunknak, ideértve az összehasonlító táblázatot is, az az otthonfelújítás adta az apropóját, amely lapunk nyomdába adásakor még nem jelent meg hivatalosan. Ám a társadalmi vitára bocsátott és a sajtóban is taglalt anyag ismeretében világos volt, hogy az 1990 előtt épült családi házak kondenzációs kazán telepítésére és az ehhez szükséges kéményes munkákra biztosan kaphatnak majd támogatást. Nézzük akkor át, mit érdemes tudni a kéménybélelés, a kéményfelújítás vagy akár az új égéstermék-elvezető építésének témájában.

Kombi gázkazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  136

2,5 méter magas, C33 füstgázelvezető rendszerrel együtt tanúsított 24 kW-os kombi gázkazánok turbós rendszerek egyszerűsített cseréjéhez. Táblázatunkban hat gyártó, a Fondital, a HAJDU, a Unical, a Saunier Duval, a Vaillant és a Weishaupt termékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

„Gázos” vs „kéményes”

Van közöttük konfliktus vagy nincs? Gondolatok a Kéményépítők kaposvári konferenciája kapcsán

Lakner Kornél |  560

Pár hónap telt el azóta, hogy a kaposvári kéménykonferencián „Gázos és Kéményes végre egy színpadon” címmel a Kéményépítők Szakmai Szövetségének elnökeként egy formabontó pódiumbeszélgetésen vettem részt közösen Hrobár Balázs elnöktársammal és Versits Tamással, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnökével. Az azóta eltelt idő alatt mindkét oldalról nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett és hosszú évek óta először érzem azt, hogy megoldható lehet az a konfliktus, amire azt mondhatom, hogy van is és nincs is. Hogy miért is?

Élelmiszeripari gyártástechnológia elektromos kazánokkal

Ranga Martin |  143

Van-e helye egy magyarországi élelmiszeripari üzem hőenergia mixében az elektromos áramnak, illetve az elektromos kazánnak? Egy tésztagyártással foglalkozó izsáki gazdasági társaság 300 kW-os elektromos kazánberuházásának bemutatásával jártuk körbe a témát, és a gyártóüzem döntésének hátterét.

Esővíz-zsomp

Esővízelvezető rendszerek az Épületgépészeti Múzeum repertoárjában

Dr. Chappon Miklós |  120

Az esővízelvezető rendszer különböző elemekből áll össze. Köztük egy olyan elemből, amely a különböző tetőfelületekről ereszcsatornákkal elvezetett csapadékvíz gyűjtésére és lefolyócsatornába vezetésére szolgál. A régebbi időkben ezek némelyikét szinte művészi munkával készítették el a bádogosok.

Szakember, zuhanyfej, bűzzár, kültéri

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  537
1

Ez vajon mi? Szakember nem ismer lehetetlent, így adta ki, visszaváltható zuhanyfej, mi történhetett, végül sikerült, bűzzár volt a téma, rosszul telepített kültéri. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Gree, aranydiploma, Wire & Tube, klíma, energiatározó, távhő

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  76

Gree GMV Hydro boksz Használatimelegvíz-termelés VRF-rendszerrel, aranydiplomás lett állandó szerzőnk, dr. Chappon Miklós, magyar siker a nemzetközi tréningversenyen, körbejártuk a Wire & Tube standjait, tovább csökkent a magyar gázfogyasztás, a magyar családok harmadának van klímája, szivattyús energiatározó épülhet Borsodban, többlettámogatást kapnak a távhőcégek.

R454B, az új tengerentúli kedvenc

Erdősi Csaba |  191
1 5 (1)

Ahogy szigorodnak a környezetvédelmi előírások, úgy jelennek meg egy csapásra a piacon az ózonnal szemben közömbösen viselkedő, és a globális felmelegedést is egyre kisebb mértékben fokozó hűtőközegek a klíma- és hőszivattyútechnikában. Nemrégiben több írásban is foglalkoztunk az R290-nel (propánnal), amely a monoblokkos rendszerek sztár hűtőközegévé vált igen rövid idő alatt, mostani írásunk tárgya pedig az R454B, amely a split rendszerek kedvelt klímagázát, az R410A-t válthatja le a közeljövőben – leginkább a tengerentúlon.

Felületfűtési és -hűtési rendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  506

Táblázatunkban öt gyártó, az Aquatherm, a BEKA, a Viega, a REHAU és a Merkapt rendszereit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Egy lehetőség ott, ahol nincs gáz, vagy elavult a fűtésrendszer

Erdősi Csaba |  186

Ez az írás egy olyan anyagból készült, amelyet a Magyar Hőszivattyú Szövetség készített azért, hogy érveljen a hőszivattyús energetikai felújítások központi támogatása mellett. Jelen sorok írásakor még nem lehetett tudni, hogy az otthonfelújítási pályázat végül milyen formában fog megjelenni, maga az anyag ugyanakkor alkalmas arra, hogy érveket sorakoztasson föl a hőszivattyús beruházások mellett az esetleges támogatásoktól teljesen függetlenül.

CAV versus VAV

Állandó és változó térfogatáramú légtechnikai rendszerek értékelése

Szabó Ákos |  198
2 5 (2)

A légtechnikai rendszerek a hűtés, fűtés, légkondicionálás minden területét elláthatják önállóan, vagy egyéb rendszerekkel együttműködésben. Elsődleges feladatuk azonban a megfelelő levegőminőség fenntartása a bent tartózkodók komfortérzetének, egészségének és produktivitásának megőrzése érdekében.