Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Napkollektorok kiválasztása, méretezése

2024/6. lapszám | Versits Tamás |  554 |

Napkollektorok kiválasztása, méretezése

Ahogyan azt az előző cikkben már beharangoztuk, most egy régen népszerű, mára vonzerejét vesztett technológiával fogunk foglalkozni. Igen, a napkollektorokról lesz szó, amelyek igenis megfelelően üzemeltethetők, ha betartjuk a legfontosabb szabályokat. Nézzük, melyek ezek!

A fosszilis tüzelőanyagok használatának mérséklésére tett lépéseink egyike volt anno a napkollektorok széles körű alkalmazása. Minden magára adó fűtéstechnikai vállalat foglalkozott a technológiával, s mellettük a kimondottan napkollektorokra specializálódott cégek széles termékkínálattal jelentek meg a piacon. A hazai lakossági energiahatékonysági pályázatok mellett, a regionális operatív fejlesztési és turisztikai versenyképesség-fokozó támogatási modellekben is támogatott volt a napkollektoros használatimelegvíz-készítés és/vagy fűtésrásegítés.

A technológia megjelenése után több ezer négyzetméternyi napkollektor került felszerelésre, beépítésre szerte az országban (2009 = 85 270 m2, 2010 = 150 000 m2, 2014 = 237 000 m2 a Wikipédia adatai szerint), de a hazai egy négyzetméterre eső napsugárzási intenzitás és napsütötte órák potenciálját nézve ez az érték nem kimagasló. Mondhatjuk annak fényében, hogy a szomszédos Ausztria a kedvezőtlenebb helyzetében is ma már több, mint 6 millió négyzetméter kollektorfelülettel rendelkezik (Forrás: MNNSZ, 2010 = 3,3 millió m2, 2013 = 5,5 millió m2). Szóval itt az ideje, hogy a méltatlanul elfeledett napkollektorokról újra beszéljünk!

A cikk még 10 791 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

napenergianapkollektor

Kapcsolódó