Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Alternatívák

Geotermikus energia

Ez lenne a Szent Grál?

2023/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  603 |

Geotermikus energia

A következő harminc évben Magyarország el szeretné érni, hogy ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente. Ehhez a geotermikus energiára is nagyobb hangsúly kerülhet. A magas beruházási költségek miatt eleddig kevésbé tekintettek megfelelő alternatívaként a föld hőjében rejlő lehetőségekre, ám az elszabadult gázár egyre versenyképesebb alternatívaként kínálja a geotermikus energiát.

A geotermikus források felhasználhatóságának skálája igen széles: a nagy, kontinentális méretű villamosenergia-hálózatokba betáplálható energiát is szolgáltathatnak, de a kis, izolált települések, önálló épületek, tanyák helyben történő energiaellátása is megoldható segítségükkel. A fejlesztési és építési költségek igen magasak, de ezt ellensúlyozza a viszonylag alacsony üzemeltetési költség. A geotermikus energiát hasznosító üzemek életciklus-elemzésével kimutatható, hogy üvegházgáz-kibocsátásuk más megújuló energiaforrásokéhoz és az atomerőművekhez hasonló. Hazánk hosszútávú tervei között szerepel a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal fűtött távfűtési rendszerek teljes mértékben geotermikus energiával történő kiváltása. Ennek a folyamatnak számos nehézsége van, ugyanis a földhő kinyerése nem egyszerű, és még inkább nem olcsó folyamat. A technológia még nem egészen kiforrott, éppen ezért egyfajta gondolatébresztőnek szánjuk ezt a cikket.

A cikk még 11 263 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Geotermia

Kapcsolódó

Kihasználni a föld hőjét

Kihasználni a föld hőjét

A rezsipánik hatására jelentősen megnő a geotermikus energia alkalmazása