Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Fiatal tehetségek ünneplése

2023/1-2. lapszám | támogatott cikk |  145 |

Fiatal tehetségek ünneplése

Ezüstérmet szerzett a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen, a szakmák világbajnokságán Offner Márton, a Zalaegerszegi Széchenyi István Technikum frissen végzett növendéke, a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen!

A szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvanéves múltra tekint vissza. Az első versenyt 1950-ben Madridban rendezték, azóta a WorldSkills International szervezet 84 tagországa összeköti a világ lakosságának kétharmadát. A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára.

A víz, gáz- és fűtésszerelők versenyét idén a németországi Lahr városában rendezték. Offner Márton tanára javaslatára 2020 szeptemberében nevezett a megmérettetésre, amelyen a világ 20 országának ifjú szakemberei között az előkelő második helyen végzett. – Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem egy ilyen neves és ismert versenyen, mint a WorldSkills. Fő célom az volt, hogy a top 5-be bekerüljek, nagy meglepetés volt mindenki számára, amikor megtudtam, hogy dobogóra állhatok. Az eredmény alapján visszatekintve, minden percét megérte ez a másfél év felkészülés – nyilatkozta a fiatal szakember, aki egyébként a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja majd a tanulmányait.

Címkép: a WorldSkills vízvezeték- és fűtésszerelés versenyszámának helyszíne, a GROHE Lahr-i központja és Offner Márton munkában

Offner Márton felkészülését Szigetvári Csilla irányította, Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnökének szakmai támogatásával.

Az esemény társszervezőjeként a GROHE a képzés és oktatás terén szerzett tapasztalatait felhasználva járul hozzá a fiatal szakemberek pályakezdéséhez. A világ számos régiójában a szaniter márka már működteti a GROHE Installer Vocational Training and Education Progam (GIVE) programot. A programon keresztül a GROHE támogatja az iskolákat a korszerű képzési keretek kialakításában, modern képzési létesítmények telepítésével, valamint tananyagok és tapasztalt műszaki oktatók biztosításával. A verseny mellett a vendégek a GROHE márkát a GROHE X Motion és a GROHE GIVE teherautókon bemutatott GROHE Professional termékportfólión keresztül ismerhették meg.

– A WorldSkills globális ipari partnereként betöltött szerepünk kiegészíti a vízvezeték-szerelői szakma szélesebb körben történő népszerűsítésére irányuló meglévő erőfeszítéseinket. Iparágunk oly sok lehetőséget kínál a fiatalok számára világszerte, akik nem csak megélhetést, hanem pozitív hatást is gyakorolhatnak a vízvezeték-szereléssel egy fenntartható jövő érdekében – nyilatkozta Jonas Brennwald, a LIXIL GROHE EMENA vezetője.

GroheWorldSkills

Kapcsolódó

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen ezüstérmes a magyar versenyző