Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen ezüstérmes a magyar versenyző

2022. december 1. | támogatott cikk, szponzor: GROHE |

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Idén november 2. és 4. között rendezték meg a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenysorozat „Plumbing and heating” szakma versenyét a németországi Lahr városában. A több mint 1000 látogatót vonzó szakmai rendezvényen, a víz- gáz és fűtésszerelés területén 20 ország fiatal tehetsége mérte össze tudását.

A szakmák olimpiájának tartott eseményt eredetileg 2022. októberében rendezték volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt tavasszal lemondták a versenyt. Emiatt a világbajnokságot idén 15 ország 26 városában bonyolították. Az 57 országból érkező 1015 fiatal szakember 62 versenyszámban szeptember 7. és november 26. között adott számot tudásáról és felkészültségéről.

Új év, új magyar siker

Magyarországot Offner Márton, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum végzett tanulója képviselte, aki a világ 20 országának ifjú szakembereivel mérte össze a tudását a három napos rendezvényen.

„Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem egy ilyen neves és ismert versenyen, mint a WorldSkills. Amikor a tanárom javaslatára 2020 szeptemberében beneveztem, majd megnyertem a magyarországi válogatót, nem gondoltam volna, hogy egyszer egy világbajnokságon fogok szerepelni, ahol ennyien szurkolnak és drukkolnak nekem. Fő célom az volt, hogy a top 5-be bekerüljek, nagy meglepetés volt mindenki számára, amikor megtudtam, hogy dobogósra állhatok. Az eredmény alapján visszatekintve, minden percét megérte ez a másfél év felkészülés” – nyilatkozta Márton.

Offner Márton – ezüstérmes világbajnok a víz-, gáz- és fűtésszerelő versenyszámban
Fotó: WorldSkills

„Minden várakozásunkat felülmúlta Marci Lahr-ban nyújtott teljesítménye. 2017 óta vagyunk a WorldSkills program tagjai, ismerve a nemzetközi felhozatalt, fő célunk a korábbi eredményeinek megtartása volt, hogy az első tízben végezzünk a világbajnokságon. Marci ezt messzemenőkig túlszárnyalta. Az ezüstérem mögött egy kemény és megterhelő felkészülési időszak, valamint egy szép, együttes csapatmunka állt, amiben az egyéni teljesítmény csak is kizárólag Marcié, aki ezért keményen és alázatosan megdolgozott. Marci az elmúlt évek során, Szigetvári Csilla szakértőnk felelős szakmai irányításával elsajátított tudásának és tapasztalatának köszönhetően immár világszinten tud épületgépészeti munkafeladatot elvégezni, kompletten átlát és meg tud valósítani egy olyan rendszert, ami ezen a szakterületen előfordulhat. Mindamellett ezzel a magas kompetenciával a Budapesti Műszaki Egyetemre is felvételt nyert, ez a kettő pedig egy nagyon jó párosítás lesz a jövőre nézve, amit én személy szerint maximálisan támogatok” – tette hozzá Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke, Márton szakma támogatója.

A WorldSkillsről röviden

A szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvanéves múltra tekint vissza. Az első versenyt 1950-ben Madridban rendezték, azóta a WorldSkills International szervezet 84 tagországa összeköti a világ lakosságának kétharmadát. A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt is nyújtanak. A program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. Az eseményen szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen (WorldskillsHungary.hu).

Kapcsolódó: Néhány videó a WorldSkills Competition 2022-ről

A fiatal tehetségek támogatója, a GROHE

Az esemény társszervezőjeként a GROHE a képzés és oktatás terén szerzett tapasztalatait felhasználva járul hozzá a fiatal szakemberek pályakezdéséhez. A világ számos régiójában a szaniter márka már működteti a GROHE Installer Vocational Training and Education Progam (GIVE) programot. A programon keresztül a GROHE támogatja az iskolákat a korszerű képzési keretek kialakításában, modern képzési létesítmények telepítésével, valamint tananyagok és tapasztalt műszaki oktatók biztosításával. A verseny mellett a vendégek a GROHE márkát a GROHE X Motion és a GROHE GIVE teherautókon bemutatott GROHE Professional termékportfólión keresztül ismerhették meg.

A WorldSkills vízvezeték- és fűtésszerelés versenyszámának helyszíne, a GROHE Lahr-i központja
Forrás: WorldSkills

„A WorldSkills globális ipari partnereként betöltött szerepünk kiegészíti a vízvezeték-szerelői szakma szélesebb körben történő népszerűsítésére irányuló meglévő erőfeszítéseinket. Iparágunk oly sok lehetőséget kínál a fiatalok számára világszerte, akik nem csak megélhetést, hanem pozitív hatást is gyakorolhatnak a vízvezeték-szereléssel egy fenntartható jövő érdekében” – nyilatkozta Jonas Brennwald, a LIXIL GROHE EMENA vezetője.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NagyvilágRendezvényVersenyWorldSkills