Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

KAN-therm, gáz, CO, Hisense, Construma, hidrogén, lakástűz, MEKH

Hírek, újdonságok

2023/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  275 |

KAN-therm, gáz, CO, Hisense, Construma, hidrogén, lakástűz, MEKH

KAN-therm újdonságok, letekertük a gázcsapokat, megfordult a tárolói trend, öt vonulás, egy mérgezés, Hisense Fresh Master, keressen minket a Construmán, drasztikus váltásra készülnek Nagy-Britanniában, lakástüzek hibás kémény miatt, új vezető a MEKH élén.

KAN-therm újdonságok

Újdonságok terén a KAN-therm ultraPRESS rendszer megjelenése volt a legkiemelkedőbb. Ez a rendszer az előző KAN-therm Press rendszert váltotta, amely évekig szerepelt kínálatunkban. A rendszer kiemelkedik világos színű PPSU-csőidomaival (16–40 mm), a sárgaréz csőidomok szélesebb átmérőválasztékával, valamint a három, U- és TH-prés pofákkal ellátott professzionális eszközkészlettel: KAN-therm AC ECO, KAN-therm AC 3000 és KAN-therm DC 4000. Minden eszköz KAN-therm logóval van ellátva. A KAN-therm ultraLINE rendszerhez tartozó eszközökről sem feledkeztünk meg. A 2022-es év egyik újítása a KAN-therm Push hidraulikus eszközhöz való kettősvilla-készlet, amely lehetővé teszi, hogy az eszközt a Push rendszerből a megfelelő átmérőjű UltraLine rendszerbe lehessen konvertálni. A csövek a rendszer szerves részét képezik. Az egyszerűbb azonosítás érdekében a csövek kereskedelmi nevein is változtattunk.

KAN-therm ultraLINE rendszer
  • a PE-RT/Al/PE-RT: PERTAL² lett
  • a PE-RT: PERT² lett
  • a PE – Xc: PEXC lett
KAN-therm ultraPRESS rendszer
  • a PE-RT/Al/PE-RT: PERTAL lett
  • a PE – RT: PERT lett
  • a PE – Xc: PEXC lett
KAN-therm PUSH rendszer
  • a PE – Xc: PEXC lett
  • a PE – RT: PERT lett

Letekertük a gázcsapokat!

2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Tavaly egész évben a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás, mint 2021-ben. Ehhez hozzájárult az egyes állami fenntartású intézményeknél elrendelt gáztakarékosság is. A hazai tárolókban még elérhető készlet a fűtési szezon feléhez közeledve, újabb mennyiségek nélkül is mintegy három hónapra lenne elegendő – a korábbi évek nagyobb téli igénybevételével számolva – adta hírül a KSH-ra hivatkozva az Energiaügyi Minisztérium. A fogyasztás visszaeséséhez nyilvánvalóan hozzájárult a szokásosnál sokkal enyhébb tél, és természetesen az is közrejátszik benne, hogy a háztartások alkalmazkodni próbálnak a rezsiárak emelkedéséhez, és megpróbálnak benne maradni a kedvezményes árú éves limitben. Mindez nem unikális magyar jelenség, ugyanez figyelhető meg egész Európában. Ennek is köszönhető egyebek mellett, hogy a szokásostól eltérően az Európai Unió egészében december közepétől nem apadt, hanem nőtt a földalatti gáztárolókban lévő tartalék mennyisége.

Megfordult a tárolói trend

A teljesen megváltozott gázpiaci helyzet és az ellátási bizonytalanság miatt kulcsfontosságú volt az Európai Unió országai számára, hogy a fűtési szezon beköszönte előtt minél több gázt tudjanak betárolni az erre szolgáló föld alatti létesítményekbe. A tárolók töltöttsége november 11-én érte el a csúcsát 95,46 százalékkal, és a mutató még mindig 83 százalék fölött állt január elején. Mindez annak tudható be, hogy Európa számos országa decemberben felrúgta a szokásos tárolói üzemmenetet, és lassú töltésre állt át. Németország áll ennek a folyamatnak az élén, ahol a tavaly december 20-i 87,2 százalékos szintről mostanra 90 százalék fölé emelkedett a töltöttségi mutató, de Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország is képes volt növelni tartalékait. A témával rendszeresen foglalkozó G7 gazdasági portál cikke szerint a magas töltöttség mögött alapvetően három fontosabb tényező áll. „Az első, hogy az enyhébb tél és a hónapokkal ezelőtt elfogadott takarékossági intézkedések miatt kisebb a lakossági kereslet a földgázra, és az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak.

Öt vonulás, egy mérgezés

Számos alkalommal leírtuk már, miért van szükség nyílt égésterű tüzelőberendezések üzemeltetésekor CO-vészjelző berendezés használatára, ezek ugyanis életet menthetnek, ha a nemkívánatos égéstermék bármilyen okból a lakás légterébe áramlik. Ezt támasztja alá a katasztrófavédelem friss közleménye is, mely szerint 22-én, kedden országszerte 5 alkalommal riasztották őket CO-szivárgás miatt, de csak egy esetben történt – szerencsére nem végzetes – mérgezés. Egy fővárosi családi ház fürdőszobájában lett rosszul egy ember késő este. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak. Kiderült, hogy a fürdőszobában lévő átfolyós vízmelegítő miatt jutott a szén-monoxid a levegőbe. És idézzük most ide a szakemberek tanácsait, melyek megfogadása szó szerint életet menthet. „Sose feledd! Ahol nyílt égésterű fűtőeszközöket használnak, ott folyamatosan fennáll a szén-monoxid-szivárgás veszélye. Ez a tökéletesen karbantartott készülékre is igaz. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Kizárólag a szén-monoxid-érzékelő képes észlelni, ha a mérgező gáz a levegőbe került. A mérgezés tünetei: kezdetben fejfájás, émelygés, később hányás, rosszullét. Ha ezeket észleljük magunkon, AZONNAL meneküljünk az ingatlanból és hívjuk a 112-es segélyhívót!”

Hisense Fresh Master

A magyar piacon is elérhetővé vált a HISENSE szobai légkondicionálók egyik csúcsmodelljének számító Fresh Master készülék, a lakossági szegmensben legnépszerűbb 2,5 kW és 3,5 kW névleges teljesítménylépcsőkben. Egyedi tulajdonsága, ami kiemeli a felső kategóriás készülékek közül a beépített, intelligens frisslevegő-befúvás lehetősége. A készülék CO2-szint érzékelőt tartalmaz és LED kijelzéssel ellenőrizhetjük is, hogy a helyiségben a CO2 koncentrációja az egészségtelen, 3000 ppm feletti, a 2000 és 3000 ppm közötti elfogadható, vagy a jó, 2000 ppm alatti tartományban van-e. A CO2-koncentráció függvényében a készülék automatikusan képes a szoba levegőminőségét külső friss levegő bejuttatásával javítani, egészséges szinten tartani.

Az akár 30 m³/h friss levegő csak szűrés után kerül a helyiségben cirkuláltatott levegő mennyiségéhez. A belső levegő folyamatos tisztításáról, fertőtlenítéséről, a Hi-Nano légtisztító rendszer és a „négy az egyben” szűrő gondoskodik, kiegészítve a külső és belső hőcserélők öntisztító funkciójával. Energiatakarékos hűtés és fűtés (egyaránt A+++) SCOP: 5,1, beépített WIFI csatlakozási lehetőség, okos automata üzemmód, hangvezérlési lehetőség, csendes üzemmód jellemzik, amik egy felső kategóriás klímaberendezés esetén el is várhatóak. További információk →

Keressen minket a Construmán!

A HUNGAROTHERM Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás 2019. után először, 2023. március 29. és április 2. között kerül ismét megrendezésre, egy időben a CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari és OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítással. A CONSTRUMA kiállítási csokor Magyarország kiemelkedő szakmai fóruma, mely az építkezéstől, az épületgépészeten át a lakberendezésig lefedi az otthonteremtés teljes spektrumát. Ebben a kihívásokkal teli időszakban az üzleti életben változatlanul fontos maradt, hogy megteremtsük a lehetőségét a személyes találkozásnak, így szükség van olyan rendezvényekre, mint a szakkiállítások, ahol adott szakma találkozik, válaszokat keres és ad napjaink kihívásaira, ezáltal új lendületet ad az ágazat fejlődésének. A kiállítás kiváló üzleti lehetőség, alkalom a személyes kommunikációra. Természetesen igaz ez ránk is, hiszen, akárcsak az elmúlt években, testvérlapjaival együtt a VGF&HKL is kivonul a kiállításra. Keressen minket, találkozzunk a standunknál, ahol személyesen is szót válthatunk az épületgépészet legfrissebb híreiről, termékeiről és eseményeiről!

Drasztikus váltásra készülnek Nagy-Britanniában

Egy brit energetikai- és közműszervezet (Energy and Utilites Alliance [EUA]) érvelése szerint az Egyesült Királyság hatóságainak fontolóra kellene venniük, hogy 2035-ig 15 millió otthont szereljenek fel hidrogéngázüzemre alkalmas kazánnal. Az elképzelést a klímaváltozás kihívásairól novemberben rendezett nemzetközi konferencia (COP27) után hozták nyilvánosságra. Mike Foster, az EUA vezérigazgatója szerint a hidrogénüzemre kész kazánokat hivatalosan olyan technológiaként kell elismerni, amely segíthet az Egyesült Királyság szén-dioxid-csökkentési terveiben. Utóbbiak között szerepel, hogy a lakásállomány 2050-re nettó nulla kibocsátásúvá váljon. A tervek szerint a hidrogénkész kazánok fokozatos elterjedése megkönnyíti a végleges átállást. A kormány várhatóan 2026-ban dönt arról, hogy szerinte lehet-e szerepe a hidrogénnek a háztartűsok fűtésében. A kötelezettségvállalást a 2021-es hő- és épületstratégia határozta meg, hogy időt hagyjon a hidrogénnek a földgázfűtés közvetlen helyettesítéseként való felhasználásának folyamatos kutatására. Ezek a tesztek magukban foglalják a gázszolgáltatók javaslatait egy „hidrogénfalu” működtetésére az Egyesült Királyságban a következő három évben. Ugyanez a hő- és épületstratégia alapján az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalt a hőszivattyúk széles körű telepítésére. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású távhőhálózatoknak is komoly szerepet szánnak a lakó-, köz- és kereskedelmi épületek szén-dioxid-mentesítéséhez.

Lakástüzek hibás kémény miatt

Tavaly 7414 lakástűzben 92 ember halt meg – adott tájékoztatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. 2022-ben 3 százalékkal több lakástűz keletkezett, mint 2021-ben. Mukics Dániel alezredes közleményében azt írta: 2022-ben 228-cal, 3 százalékkal több lakástűz keletkezett, mint 2021-ben. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakástüzekben 92 ember vesztette életét, hattal több, mint az előző évben, vagyis átlagosan négynaponta szedtek áldozatot a lángok; 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés vagy dohányzás vezetett tűzhöz, de 158 otthon – 13 százalékkal kevesebb, mint az előző évben – szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki. Mukics Dániel hozzátette: 512 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz. A tűz 967 alkalommal a kéményből indult; 352 kigyulladt épületben gázpalackok nehezítették az oltást. A 7414 tűzzel érintett otthon közül csak 19 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni.

Új vezető a MEKH élén

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) eddigi elnöke az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójaként felel majd az előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítás sikeres végrehajtásáért. Hivatali utóda a MEKH-nél 2023. január 16- ától Juhász Edit lesz. Horváth János Péter elsődleges feladata itt a hazai áramellátásban meghatározó, Magyarország energiafüggetlenedésében nélkülözhetetlen létesítmény működőképességének tartós megőrzése, a meglévő blokkok tervezett üzemidő-hosszabbításának előkészítése lesz. Juhász Edit 2023. január 16-tól vezeti az energiahivatalt, megbízatás hét évre szól. A közleményben ismertetik: Juhász Edit több évtizedes közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, jelentős szerepet vállalt egyebek között az energiahatékonysági irányelv átültetésében. 2016-tól helyettes államtitkárként felelt a nemzeti közműszolgáltatás szabályozási ügyeiért, 2018-tól pedig államtitkárként vett részt az állami tulajdonú energetikai, hulladékgazdálkodási és víziközmű- szolgáltató vállalatok irányításában.