Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Érdemes „átverni” a konvektort?

A beépített hőfokszabályzó manipulálása jobb szabályozhatóságot ígér, de a megoldás kérdéseket is felvethet

2023/1-2. lapszám | Erdősi Csaba |  405 |

Érdemes „átverni” a konvektort?

Magyarországon még mindig milliószámra üzemelnek régi, rosszul szabályozható kéményes vagy parapetes gázkonvektorok. Egy mostanában újra felbukkant eszköz ezek szabályzásának javítását ígéri sima vagy wifis elérésű szobatermosztát és egy elektromos melegítőspirál segítségével. Mindez akár 15 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet. Cserébe át kell vennünk a vezérlést a készülék saját hőfokszabályozója felett, ami szakértők szerint nem biztos, hogy jó ötlet.

Egy hagyományos gázkonvektort a csőtermosztát szabályozza. Ez a gázkészülék hátoldalán helyezkedik el, vagyis az ott uralkodó hőmérsékletre kapcsol be vagy ki. A legnépszerűbb típusok hőmérséklet-szabályzógombja N-7 állás tartalmaz. Az első begyújtás után egy ideig a hetesen járatjuk a berendezést, majd az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva a szabályozót, a kívánt hőfoknak megfelelő állást választjuk. A 7-es álláshoz 33, a 6-os-hoz 30, az 5-öshöz 27 Celsius-fokos szobahőmérséklet tartozik, és így, három fokonként haladunk egyre lefelé, egészen az 1-es fokozatig, ami akkor kapcsolja majd be a készülékünket, a szobahőmérséklet 13 Celsius-fok alá csökken. Az N-állásban csak a gyújtóláng ég, a főégő nem. Ha azonban a helyiség hőmérséklete 10 °C alá csökken, a készülék ebben az állásban is bekapcsol, és 10 °C-os hőmérsékleten temperálja a helyiséget.

A cikk még 12 674 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Konvektor