Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Szivattyúk üzemtana házi kutak esetén

2023/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  512 |

Szivattyúk üzemtana házi kutak esetén

Szivattyúkat manapság rengeteg feladatra alkalmazunk. Az egyszerű háztartási gépek, a mosógép, a mosogatógép, a gázkazánok keringtetőszivattyúi, a fúrt, vagy ásott kútból történő vízellátás szivattyúi elősegítik a mindennapok komfortját. A megfelelő feladatra alkalmas, és megfelelő működési paraméterekkel rendelkező szivattyúk kiválasztása rendkívül fontos. Tekintsük a kútvízszivattyúk szempontjait.

Egy meglepő statisztika került napvilágra az egyik legnagyobb hazai szivattyúgyártó, forgalmazó cégtől. A felhasználók döntő többsége nem használja ki a szivattyúkban rejlő megtakarítási lehetőségeket, részáram terhelésen szinte alig-alig üzemeltetik a berendezéseket. „Menjen száz százalékon!” – az a biztos, holott elég lenne csak fele, harmada teljesítmény is az adott feladatra. A minap az egyik nagykövetségen találkoztunk két alulméretezett szivattyú és egy túlméretezett ipari, 150 kW-os kazán együttesével. Az előző készülék 100 kW-os volt, de az üzemeltető kicsinek találta, és nagyobbra cseréltette. Pedig csak a szivattyúkat kellett volna megfelelő tömegáramúra cserélni. A szivattyú megválasztása, méretezése tehát elkerülhetetlen. Házi kutakban is találkozhatunk elborzasztó, helyenként életveszélyes, az áramütés kockázatát magában hordó berendezésekkel. Tekintsünk át néhány gondolatot a szivattyúkról, elsősorban az otthoni vízellátás területéről!

A cikk még 9 291 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szivattyú