Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A gázlopás profi szakmává vált

2016/4. lapszám | Veresegyházi Béla |  4264 |

A gázlopás profi szakmává vált

Míg 10 éve a házilagos megoldások, mint a kerülő vezeték, a számláló visszatekerése, a mágnesezés és az újraplombálás játszották a főszerepet, addig ma profi, szakosodott tolvajok üzleti vállalkozássá fejlesztették a gázlopást.

Az egyik gázszolgáltató adatai szerint 2010-ben 79, 2014-ben 36, míg 2015-ben 25 millió köbméter gázt loptak el tőlük. A csökkenő tendencia a fokozódó ellenőrzésnek köszönhető. De ezért tenni is kellett, és a cég tett is.

Legelőször tisztába kellett jönni a helyzettel. Megtörtént az átadói veszteség meghatározása, illetve a szabálytalan vételezés szempontjából kritikus átadók lokalizálása. Ezután következhetett az ellenőrzési szervezet és eszközpark fejlesztése.

Miután az úgymond infrastruktúra készen állt, jöhettek a célzott akciók, mint például a felhasználók fogyasztás-visszaesésén alapuló kockázatelemzés és ellenőrzés, magyarul: miért fogyaszt az adott hely kevesebbet, mint azelőtt? Ennek persze a csaláson kívül sok más oka is lehet, például a fogyasztói szokások megváltozása, felújítás, korszerűsítés, egyéb takarékossági törekvések, intézkedések. Ezért célszerű bejelenteni a gázszolgáltatóhoz, ha kondenzációs kazánra cseréljük a régi ÉTI kazánunkat.
Szintén fontos intézkedés volt a gázmérő-kezelés folyamatának teljes átalakítása, amivel párhuzamosan kikényszerítették a gyártóknál a gázmérők technológiai fejlesztését. Ez nagyon is indokolt volt, mert a régebbi típusok „lopásbiztonsága” nagyon gyenge volt. Így lecserélték a mágnesezhető mérőtípusokat, és a plombatokot is fejlesztették (életútkövetés, zárt állapotjelző).

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szolgáltató