Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Zaj a klíma- és légtechnikában

2016/4. lapszám | Lantos Tivadar |  915 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Zaj a klíma- és légtechnikában

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre is teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Ami ez egyiknek csend, az a másiknak zaj

Mi is alapvetően a zaj? A szakirodalom megfogalmazása szerint a zaj nem más, mint eltérő frekvenciájú és intenzitású zavaró jel összessége. A köznapi életben a kellemetlen hangokat, sőt a számunkra elviselhetetlen dallamokat is zajnak nevezzük. Léteznek olyan hangok, amelyek az egyik embert idegesítik, míg a másikat szórakoztatják. Szubjektív tehát a zajok megítélése. A gyakorlat azonban azt a zajszintet tekinti határértéknek, amely az emberek 85-90%-át zavarja.

Mindennapjaink során a városok zajterhelése jelentős károsító hatást fejt ki. Az emberi fül csak a 20 és 2000 Hz közötti hangokat hallja, nem minden frekvencián egyformán érzékeny. A decibel, mint mérési egység csak egy adott frekvenciájú hangra érvényes. A szabványok szerint ez a frekvencia 1000 Hz. A valóságban két 40 dB-es hangot is meg tudunk különböztetni, különbözően hangosnak érzékelhetünk, ha más a hangok frekvenciája.

A cikk még 7 946 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés