Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Zaj a klíma- és légtechnikában

2016/4. lapszám | Lantos Tivadar |  819 |

Zaj a klíma- és légtechnikában

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre is teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Ami ez egyiknek csend, az a másiknak zaj

Mi is alapvetően a zaj? A szakirodalom megfogalmazása szerint a zaj nem más, mint eltérő frekvenciájú és intenzitású zavaró jel összessége. A köznapi életben a kellemetlen hangokat, sőt a számunkra elviselhetetlen dallamokat is zajnak nevezzük. Léteznek olyan hangok, amelyek az egyik embert idegesítik, míg a másikat szórakoztatják. Szubjektív tehát a zajok megítélése. A gyakorlat azonban azt a zajszintet tekinti határértéknek, amely az emberek 85-90%-át zavarja.

Mindennapjaink során a városok zajterhelése jelentős károsító hatást fejt ki. Az emberi fül csak a 20 és 2000 Hz közötti hangokat hallja, nem minden frekvencián egyformán érzékeny. A decibel, mint mérési egység csak egy adott frekvenciájú hangra érvényes. A szabványok szerint ez a frekvencia 1000 Hz. A valóságban két 40 dB-es hangot is meg tudunk különböztetni, különbözően hangosnak érzékelhetünk, ha más a hangok frekvenciája.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés