Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Csaptelepek tisztítása szakszerűen

2016/4. lapszám | támogatott cikk |  8585 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Csaptelepek tisztítása szakszerűen

Legyen szó otthonunkban vagy közintézményben felszerelt csaptelepről, a tisztítása sokak számára okoz fejtörést. Hiába vásároljuk meg a leghatékonyabb, leggyorsabb hatóidejű vízkőoldókat, a krómfelület hamar elveszíti újszerű megjelenését, kopottá, karcossá válik; a víz nem egyenletesen folyik a kifolyóból. Mindez könnyen megelőzhető rendszeres és szakszerű tisztítással.

A tisztítás három alapeszköze a kíméletes tisztítószer, a puha törlőkendő és a perlátorkulcs.

Tisztítószer

Melyik az alkalmas tisztítószer? Hazánkban a kereskedelmi forgalomban kapható termékek jelentős hányada agresszív, maró hatású. Ezek, valamint a súrolóporok használata kerülendő, mert bár gyorsan eltávolítják a vízkövet, kárt tehetnek a csaptelep felületében, legyen az krómozott vagy színezett. A megfelelő választás a citromsav alapú tisztítószer, mert ez, ha valamivel lassabban is, de kíméletesen távolítja el a vízkövet és egyéb szenynyeződéseket. Nem véletlen, hogy csaptelepgyártóként a KLUDI is emellett tette le a voksát; a KLUDI kínálatában megtalálhatók a gyártó által forgalmazott, magyar gyártmányú termékek.

A tisztítószert soha nem közvetlenül a felületre, hanem a törlőkendőre kell fújni, majd így felvinni a tisztítandó részekre. A puha tisztítókendő szintén fontos; engedjük, hogy a „munkát” a tisztítószer végezze, ne használjunk dörzsszivacsot, vagy egyéb olyan takarítóeszközt, amely megkarcolhatja a csaptelep felületét. Az agresszív szerek egyik ismérve, hogy heves reakcióba lépnek a szennyeződéssel: gyakori tévhit, hogy ez a pezsgés a hatékonyságot jelzi. A citromsav alapú tisztítószer nem pezseg, néhány percen át hatni kell hagyni, majd tiszta vízzel le kell öblíteni, a megtisztított felületet pedig puha kendővel szárazra kell törölni. A felület ilyen módon történő, rendszeres tisztítása mellett a csaptelep tovább megőrzi újszerű külsejét. Fontos tudni, hogy a felület szakszerűtlen tisztításból adódó roncsolódása nem tekinthető garanciális meghibásodásnak!

Perlátorkulcs

Ha a kifolyóból a víz már nem egyenletes sugárban folyik, előfordulhat, hogy a kifolyó végében lévő perlátor is elvízkövesedett. (Ugyanez a jelenség előfordulhat, ha a vízhálózatból egyéb szennyeződés kerül a perlátorhoz, például olyankor, mikor egy csőtörés miatt elzárják a vizet. Az újbóli megnyitáskor gyakori jelenség, hogy a csapból folyó víz nem tiszta, hanem sárgásbarnás árnyalatú. Ezt a vezetékrendszerbe került szennyeződés okozza.)

A perlátor megtisztításához perlátor-, francia- vagy csőfogó kulcsra van szükség. A perlátorkulcs szakkereskedésekben beszerezhető; ha ez nem áll rendelkezésre, és francia- vagy csőfogó kulcsot használunk, tegyünk egy puha rongyot az eszköz és a perlátor közé, hogy annak felülete ne sérüljön, karcolódjon!
Közintézményekben, szállodákban gyakori a „rejtett” (azaz a kifolyón belül elhelyezett) perlátorral szerelt csaptelep – ebben az esetben mindenképpen speciális perlátorkulcsra van szükség.

A perlátort csavarjuk le, és áztassuk citromsav alapú tisztítószerbe (a tömítőgyűrű nélkül). Jelentősebb mennyiségű lerakódás esetén hosszabb idő, 15-20 perc is kellhet a vízkő feloldásához. Amennyiben a perlátor komoly mértékben szennyeződött, vagy a vízkövesedés miatt esztétikailag nem felel meg az elvárásoknak, szakkereskedésből pótolhatjuk.

​1. ábra: A KLUDI csaptisztítószere. 2. ábra: A perlátorkulcs használata. 3. ábra: A perlátor.

Nem csak magánházakban, de szállodákban és sportlétesítményekben is foglalkozni kell a kézizuhanyok tisztításával is. Legegyszerűbb módszer a megelőzés; a KLUDI kínálatában számos változatban kaphatók olyan kézizuhanyok, melyek fúvókái nem műanyagból, hanem szilikongumiból készülnek. Ennek előnye, hogy a rugalmas fúvókákat akár ujjal megdörzsölve is megtisztíthatjuk. Egyes KLUDI kézizuhanyok vízürítő funkciója is segítségünkre lehet: a kézizuhany fúvókamezőjének alján kialakított nyíláson át leereszthető a zuhanyzás befejeztével visszamaradt víz. Mindez persze nem helyettesíti a rendszeres, alapos, citromsav alapú tisztítószeres takarítást, melynek során (a csaptelepekhez hasonlóan) puha törlőkendővel tisztíthatjuk meg a kézizuhanyt a vízkőtől.

4. ábra: A tisztítószert soha nem közvetlenül a felületre, hanem a törlőkendőre kell fújni, majd így felvinni a tisztítandó részekre. 5. ábra: A rugalmas fúvókákat ​akár ujjal megdörzsölve is megtisztíthatjuk.

A csaptelepek szakszerű tisztításáról a KLUDI YouTube csatornáján bővebben tájékozódhat.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem