Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szerzett jog, működő valóság vagy életveszély?

2016/4. lapszám | VGF online |  3122 |

Szerzett jog, működő valóság vagy életveszély?

Olvasónk egy olyan problémára hívta fel a figyelmünket, ami sok ágat ereszthet, de első körben is a lakásállomány nagy részét érintheti. Vajon hány lakótérben működik ma nyílt égésterű kazán és gravitációs konyhai elszívó, esetleg szilárdtüzeléssel kombinálva? És ha eddig éveken, évtizedeken át áment mondott rá a kéményseprő, most vége kell, hogy legyen az engedékenységnek? Hol a határ a törvény és az életszerűség között?

Kéményrendelet a gyakorlatban

A 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet a kéményseprők hatáskörébe utalja „a tüzelőberendezések biztonságos üzemeléséhez szükséges (égési, hígítási) levegő utánpótlásának ellenőrzését”. Attól tartok, hogy a rendelet a gyakorlatban több problémát vet fel, mint amennyit megold. Olvasói (névtelenséget kérő, épületgépész mérnök által íródott) levél.

Egy konkrét eset jól mutatja a felmerült gondokat, és talán általános érvényű tanulságok levonására is alkalmas. Adott egy családi ház, melynek fürdőszobájában egy 21 kW teljesítményű, nyílt égésterű, kéménybe kötött kombi gázkészülék működik. A készülék annak idején az engedélyezett gázterveknek és légellátási előírásoknak megfelelően került felszerelésre, és minden szakhatóság átvette. A két helyiséggel arrébb lévő konyhában a gáztűzhely felett korábban egy páraelszívó dolgozott, ami a levegőt a szabadba vezette. A készülék elromlott, ezért kiszereltük, és pótlása egyelőre nem is áll szándékunkban. A szabadba vezető nyílást egyszerű eszközökkel lezártuk, magyarul betömtük. A konyhától másik irányban, két helyiséggel távolabb egy fatüzelésű kandalló található, ami a divatnak megfelelően elsősorban hangulati célokat szolgál. Egy harmadik kéményhez a pincében a régi cirkó csatlakozik, amit a biztonság kedvéért megtartottunk, de e kémény csatlakozó nyílását betömtük, és egy fémlappal biztonságosan le is zártuk. Az elbírálás szempontjából fontos, hogy a házban az energiahatékonyság és a kisebb hőveszteség érdekében az akkoriban energiatakarékosnak ítélt, gumitömítéssel ellátott, fából készült SOFA nyílászárókat építtettünk be. A nyílászárók időközben deformálódtak, és sajnos már messze nem tömör zárásúak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés