Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Padlófűtési megoldások – csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

2016/4. lapszám | Kaszab Gergely |  8515 |

Padlófűtési megoldások – csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

Egyre népszerűbbek hazánkban is a felületfűtési megoldások. Ezeket nem csak a családi házak kivitelezésénél, hanem irodaépületekben, uszodákban, óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményben is előszeretettel alkalmazzák. Az itt következő néhány gondolat megkísérli a teljesség igénye nélkül részekre szedni a rendszereket, és egy-két hasznos észrevétellel segíteni a minőségre, újdonságokra kíváncsi olvasót.

Kezdjük a padlófűtési rendszerek egyik leglényegesebb alkotórészével, a padlófűtéscsővel. Abban minden minőségi gyártó egyetért, hogy ezen a területen az oxigéndiffúziómentes csövet ajánlja. A diffúzió megakadályozásában a legjobb paramétereket az alubetétes ötrétegű (többrétegű) csövek képesek elérni. A minőségi ötrétegű csövek egy gyártó adatai alapján, az üzemi hőmérséklet emelkedésétől függetlenül 0,01 mg/m² napi oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek, miközben a diffúziógátló külső zárórétegű PE-RT vagy PEXa csövek 40 °C-on ennek az értéknek a hétszeresét eresztik át. Aki az oxigéndiffúzió elleni legmagasabb védelemre voksol, az ötrétegű csövet használ a padlófűtési területen.

Az ötrétegű csövek további előnye, hogy fektetésük jóval egyszerűbb, mint polietilén alternatívájuknak. Hajlításkor nem rúg vissza a cső, kisebb íveket lehet megtörés nélkül hajlítani belőle, és az osztóba való bekötésnél elmaradhat a hagyományos ívrögzítők használata. A minőségi gyártók a padlófűtési területre más ötrétegű csövet készítenek, mint amit a radiátoros fűtéshez ajánlanak. Az alumíniumréteg vékonyabb benne, a hajlítása így még könnyebb, és tökéletesen teljesíti célfeladatát, a nagy felületű hőleadást. Az előnyök mellett számolnunk kell az ötrétegű padlófűtéscsövek hátrányával is. A padlófűtéscsövek lerakása után a bebetonozás művelete kezdődik, aminél az ötrétegű rendszerünk deformálódhat, sérülhet, ha külön védelmet nem biztosítunk számára. Erős mechanikai behatásra jelentős keresztmetszet-szűkület következhet be.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Padlófűtés