Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetHKL

Trainbud Energiaakadémia

2016/4. lapszám | támogatott cikk |  511 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Trainbud Energiaakadémia

Hamarosan indul az első, épületgépész kivitelező szakembereknek szóló komplex, energiahatékonysággal, megújuló energiákkal kapcsolatos képzés.

A rendelkezésre álló szakértelemre építünk!

Tavaly ugyanitt, a VGF Szaklapban már beszámoltunk arról, hogy egy helyzetfelmérő tanulmány alapján (BUILD UP SKILLS HUNGARY) megfogalmazódott az az igény az épületgépész szektorban, hogy nagyobb szükség lenne a meglévő szakemberek képzésének frissítésére, kiegészítésére, mint új szakemberek képzésére. Hiszen ők találkoznak az ingatlantulajdonosokkal, a közös képviselőkkel az üzemeltetés, karbantartás során és a szervizfolyamatokban, tőlük kérnek segítséget a tulajdonosok, lakóközösségek, ha az épületek energetikai felújításáról van szó. Így válnak ők a hazai 2020-as energiahatékonysági célok elérésnek eszközeivé, a lakossági szemléletformálás kulcsszereplőivé.

Rendszerszemlélet

A képzés a korábban OKJ-s szakképesítést szerzett, gyakorló épületgépészek energiahatékonysággal, megújuló energiákkal kapcsolatos ismereteit egészíti ki és foglalja rendszerbe, szem előtt tartva a rendszerszemléletű gondolkozás elsajátítását.

A képzési rendszer felépítése

A képzés egy hatvan órás elméleti részből, majd az ott átadott tudásanyagra alapozva húsz órás gyakorlati továbbképzésekből épül fel. A képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és az elsajátítottaknak megfelelő szemlélet kialakítása. A célkitűzés az, hogy a program sikeres elvégzésével a résztvevők ismerjék meg a napkollektorok, napelemek, pellet- és fatüzeléses készülékek, hőszivattyúk, hővisszanyerős szellőztetőrendszerek, kondenzációs kazánok típusait, azok hatékonyságát és alkalmazhatóságát, speciális technikai paramétereit. Ismerjék meg a felületfűtés-hűtés, a szabályozástechnika és az automatizálás lehetőségeit, valamint a hőszigetelés és a nyílászárók beépítésének összefüggéseit az épületgépészeti rendszerekkel.

60 óra elméleti oktatás, melynek moduljai:

 • Termikus burok – hőszigetelés
 • Termikus burok – nyílászárók
 • Szabályozott szellőztetés, hővisszanyerős szellőztető rendszer
 • Napkollektor
 • Napelem
 • Hőszivattyú
 • Biomassza, égéstermék-elvezetés
 • Kondenzációs kazán, égéstermék-elvezetés
 • Felületfűtés-hűtés
 • Szabályozástechnika, épületautomatika, energetikai mérések

20 óra szabadon választható gyakorlat

 • Gyártó cégeknél kihelyezett gyakorlati órák, amelyek az elméleti oktatásra épülnek.

A képzés támogatása

Az elméleti képzésekhez tananyag készült, melyben épületenergetikai kérdésekkel, a megújuló energiaforrások adta lehetőségekkel, valamint az épületfelújítások esetén más alternatív épületgépészeti megoldásokkal foglalkozunk. A tananyag összeállításában az adott témakörben illetékes piacvezető gyártó-forgalmazó cégek munkatársai is részt vettek. A korábban szakmai körökben végzett felmérést figyelembe véve az alábbi témaköröket mutatjuk be a képzés résztvevőinek.

A tananyag elsődlegesen egy korszerű technológiákat alkalmazó, kiterjesztett rendszerszemléletet képvisel. A több modul akár együttesen, de külön-külön is nyújthat megoldást a felhasználó és a kivitelező számára, de meg kell jegyezni, hogy nincs egyértelműen alkalmazható módszer az energiahatékony rendszerek kialakítására.

A rendszerben való gondolkodás (és a jó végeredmény biztosításának!) része, hogy egy adott épület felújítása, korszerűsítése során stratégiailag jól átgondoltan és minden lépésében jó döntések, megoldások szülessenek, a tulajdonos pénzügyi lehetőségeivel összhangban, figyelembe véve:

 • az épületfizikai, épületenergetikai változtatásokat,
 • a meglévő rendszerek adta lehetőségeket,
 • az alkalmazható új műszaki megoldásokat,
 • a rendelkezésre álló energiaforrásokat, azok ésszerű alkalmazhatóságát,
 • a felújítás ütemezését,
 • a várható beruházási költségeket,
 • a várható üzemeltetési (primer) energiaigény-csökkenéseket,
 • és így az üzemeltetési költségmegtakarításokat.

Az elméleti képzés vizsgával zárul, így a képzés befejezésekor a résztvevő szakember tanúsítványt kap. A dokumentummal nem csak a képzésen való részvételt, hanem a vizsga sikeres letételét is igazolni tudja. E tanúsítvány nem ad jogosultságot valamely tevékenység elvégzésére, hanem jelzi az ügyfélnek, hogy birtokosa igényes, minőségi munkára törekvő szakember, aki lépést tart a technikai fejlődéssel. A gyakorlati továbbképzéseken való részvételről a Tudásszövetség tagjai között szereplő cégek igazolást állítanak ki. A tanúsítványt és igazolást (több témakör esetén igazolásokat) megszerző szakemberek bekerülnek a képzett kivitelezők listájába, ahol megjeleníthetik saját és céges elérhetőségeiket, és ezáltal bővíthetik ügyfélkörüket.

Készpénzre váltható tudás

Az oktatás által képviselt átfogó szemlélet, a minőségi termékek ismerete, a gyártó cégekkel való kapcsolat, valamint a projekt kommunikációs kampánya révén felkínált marketinglehetőségek segíthetik a képzést elvégző szakemberek versenyképességének fenntartását. A végzett szakemberek munkáját segíti, hogy a képzést életre hívó projektkonzorcium, valamint a Fenntartható Építőipari Tudásszövetség nagy hangsúlyt helyez a lakossági szemléletformálásra, mellyel élénkíteni kívánja a jól képzett szakemberek iránti keresletet is. Így a tudatos fogyasztók könnyebben megtalálják őket, ők pedig többet, jobbat tudnak kínálni ügyfeleiknek.

Amennyiben szeretne részt venni az ingyenes pilotképzésen, várjuk jelentkezését a www.trainbud.hu oldalon található elérhetőségen!

Képzés


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem