Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázatFűtéstechnika

Kondenzációs kazánok és füstgáz-elvezetéseik

2016/4. lapszám | VGF online |  5634 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kondenzációs kazánok és füstgáz-elvezetéseik

E havi táblázatunk rendhagyó, ugyanis nem a gyártóktól kértünk be adatokat, hanem kereskedőktől kértünk árajánlatot egy adott tervre - konkrétan a szerkesztőségünkben épp aktuális kazáncserére –, mégpedig álnéven. A kép nagyon vegyes.

Eredeti szándékunk szerint minden kazánmárkáról egy adott, viszonylag találomra kiválasztott kereskedőtől árajánlatot kértünk volna magára a kazánra, illetve gyári, vele együtt minősített füstgáz-rendszerre. (A kéménygyártóktól értelemszerűen csak a füstgáz-elvezetésre.) Nos, az árajánlat-kérésig zökkenő nélkül eljutottunk, és kazánra is kaptunk mindenhol árat, de bizony az együtt minősített füstgáz-elvezetések nem akartak összejönni! Tricox, Brilon, Almeva – ezeket tartják a kereskedők, és kevés kivételtől eltekintve ezeket is akarják eladni. Így bizony a kép néhány helyen homályban maradt, és vizsgálódásunk végeredménye nem egy teljes és objektív piaci körkép, hanem egy „kereskedői attitűd-helyzetjelentés” lett. Ami persze nem kevésbé érdekes! Izgalmas összehasonlítani a kereskedő és a kéménygyártó által adott ajánlatokat is. Hozzátennénk: a gyakorlat talaján teljes mértékben érhető, hogy a kereskedő miért nem tart az általa forgalmazott 3-4 kazántípushoz saját füstgáz-elvezetést, gondoljunk csak a raktárkészlet kényszerére, az árakra, a bonyolódó ügyintézésre. Súlyosbítja a helyzetet a friss MBSZ és annak kapcsán az ATB-k várható „kivonása”, ami márkák, cégek fennmaradását is megkérdőjelezheti. Egyelőre senki sem tudja, mi lesz kéményügyben, amint lesz információnk, tájékoztatjuk olvasóinkat! 

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerKazánKereskedelemKondenzációs kazán