Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az F-gáz I. és a szivárgásvizsgálat

2016/6. lapszám | VGF&HKL online |  735 |

Az F-gáz I. és a szivárgásvizsgálat

Ma már a klímás, hűtős iparban megfelelő képesítés nélkül nem lehet labdába rúgni. A kontárok, botcsinálta szerelők ideje lejárt ugyan, de a szakma bizonyos értelemben átesett a ló túlsó oldalára. Manapság inkább az adminisztrációs terhek, a vizsgák, a kreditpontos rendszer hiánya nehezíti a HLH szektor dolgozóinak életét. Nézzük meg, hogy egy 1-es kategóriájú cégnek mik az ismérvei. Csordás Zoltánnal, a Colt Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

Folyamatosan változó piaci környezet

A piac és a hűtős szakma szinte napról napra változik. Új eszközök, berendezések, hűtőközegek jelennek meg, lépést tartani az újdonságokkal sokszor embert próbáló feladat, különösen akkor, ha a mindennapi munkavégzésre, a folyton növekvő adminisztrációs terhekre, a hűtőközegek beszerzése körüli bonyodalmakra gondolunk.

Napjainkban a környezetvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap, melynek következtében fontos lett a szakemberek, cégek precízebb, mindenre kiterjedő, alapos munkavégzése. Öt, tíz évvel ezelőtt a nagyobb terek hűtését még 80-100 kW-os berendezésekkel látták el, mára a jogszabályi változásoknak, az ErP rendeleteknek köszönhetően ugyanakkora helyiségben 20-25 kW-os hűtőteljesítményű berendezések dolgoznak. A megrendelők többsége is tudatosabb lett, tekintettel arra, hogy a hűtőkör-tulajdonosoknak is van kötelezettségük a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság irányában.

Az utóbbi húsz évben a szemléletmód sokat változott. Az ezredfordulón még elárasztották a piacot az olcsó távol-keleti klímaberendezések. Szinte bármit el lehetett adni, függetlenül a minőségtől, a lényeg az volt, hogy hűtsön, működjön. Ma már nemcsak az ipari, hanem a lakossági felhasználók is sokkal tudatosabban döntenek egy-egy hűtőgép vagy klímaberendezés kiválasztásánál. Szempont lett az energiahatékonyság, a zaj, a környezetbarát kialakítás stb. Ezzel együtt többet is kérdeznek a megrendelők, mielőtt meghoznak egy döntést, így a forgalmazóknak, gyártóknak is felkészültnek kell lenniük, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés