Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szabadhűtés, mint energiatakarékos, környezetbarát megoldás

2016/6. lapszám | Gaál Péter |  2138 |

Szabadhűtés, mint energiatakarékos, környezetbarát megoldás

Napjainkban sokszor találkozunk olyan komfort- vagy ipari hűtési rendszerekkel, ahol egy hagyományos léghűtéses folyadékhűtő berendezés minden bonyolultság és opció nélkül látja el feladatát. Igen, ez a legegyszerűbb megoldás, ami nem igényel komolyabb megfontolást, számítást és nem utolsó sorban nagyobb, költségesebb beruházást.

Sokan nem ismerik, vagy nem szeretnének a szabadhűtéssel foglalkozni, illetve próbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani az elsődleges kiadásokat. Pedig egy nagyon egyszerű, kézzelfogható „dologról” van szó. Ha belegondolunk, pusztán egy ablaknyitással már szabadhűtésről beszélünk. Sok esetben azonban ez nem elegendő, szükség van a klíma- és gépészeti rendszer segítségére, hogy a külső levegőt, vizet, talajt, azok hőmérsékletét kihasználva le tudjuk hűteni a klimatizálni kívánt helyiséget, eszközt. A szabadhűtés lényege az, hogy alacsonyabb energiájú külső „közeggel” energiát vonjunk el komfort- vagy ipari térből, esetleg berendezésből.

Erre számos lehetőséget biztosít a természet: külső levegő, víz (tó, folyó, talajvíz, rétegvíz), talaj. Mindezek „korlátlan” mennyiségben állnak rendelkezésünkre, és csak rajtunk múlik, hogy használva adottságainkat csökkentjük-e a kibocsátott CO2 mennyiségét. Máris egy érdekes kapcsolathoz jutottunk, miszerint környezeti energiákat felhasználva energiahatékonyan és környezetbarát módon tudunk hűteni, és ami a legfontosabb, minimális befektetett munkával.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés