Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Okos gázmérés?

Hej, ráérünk arra még?

2016/6. lapszám | Lantos Tivadar |  2409 |

Okos gázmérés?

2016 végére a 20 és 100 m³/h közötti fogyasztók esetében működnie kell(ene) a távleolvasásnak. A határidő meglehetősen közelinek tűnik, de ebben a szegmensben szinte zökkenőmentes lesz az átállás. A probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük, hol tart ma az okosmérés.

Drága kiépítés, nagy megtakarítás

Ez a rendszer egyelőre az ipari fogyasztóknál működik, bár az Unió szeretné, ha 2020-ra az összes tagország területén megvalósulna az okos távmérés. Tekintsük át a gázmérésben rejlő lehetőségeket.

A rossz hír az, hogy a gáz-, villanyóra megszüntetése nem jelenti azt, hogy nem kell közüzemi díjat fizetnünk, mint ahogy egy hagyományos óra megszüntetésével sem állíthatjuk meg az idő múlását. Tény az, hogy az ipari fogyasztóknál már szinte mindenütt intelligens, vagyis mikroprocesszor alapú mérők működnek, amit előbb-utóbb a háztartásokban is jó lenne bevezetni, de ehhez elengedhetetlen egy új hálózat kiépítése, nem beszélve az óracserékről. A kérdés, az, ki fizeti a „révészt”, azaz van-e erre jelenleg a szolgáltatóknak pénzük. Valószínű – főleg a rezsicsökkentésre hivatkozva –, hogy nincs. Akkor hogy valósul meg 2020-ra a háztartások okos mérése? Ezt egyelőre nem tudjuk, azt viszont igen, hogy mi a mostani helyzet, valamint találgathatunk arról, mit hoz a jövő.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés