Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A minőség a jó tervezővel és kivitelezővel kezdődik

2016/6. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  1375 |

A minőség a jó tervezővel és kivitelezővel kezdődik

Egy vidéki nagyvárosban épült irodaház kálváriája adta következő tanulságos történetünk apropóját, ahol a beruházó igénye az első osztályú minőség lett volna. Nem azt kapta, amit akart, köszönhetően az olcsó tervező, kivitelező, műszaki ellenőr és a berendezési tárgyak kvartettjének. Bokor András igazságügyi szakértő soron következő története arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon a legolcsóbb lesz a legdrágább.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Az első pofon a legnagyobb?

Az első nagy csalódás közvetlenül az irodaház megépülése után érte a beruházót, amikor H tarifát szeretett volna igényelni az áramszolgáltatótól. Nem járt sikerrel! A tervező két, azonosan jó márkájú, de különböző teljesítményű hőszivattyút tervezett be az irodaház gépészeti rendszerébe, de ebből az egyik gép nem teljesítette a H tarifához tartozó követelményeket. Pechjére pont akkor épült az irodaház, amikor az áramszolgáltató kidolgozta a H tarifához tartozó kritériumokat, így akkor húzták meg a COP határokat, amikor már elkészült az épület. Az egyik készülék átment a „szűrőn”, a másik fennakadt rajta.

Éves szinten a beruházónak nagy anyagi veszteséget jelent a normál tarifáért beszerzett villamos áram, jóvátételért ebben az ügyben is folyik a peres eljárás. Az igazságügyi szakértő szerint ebben a perben a gépésztervező vétlen, mert a szerződésben nem volt benne, hogy H tarifás hőszivattyút kell beterveznie. Ekkor még a beruházó nem is sejtette, hogy épületével kapcsolatban ennél sokkal nagyobb problémák is jelentkezni fognak.

1. ábra: Sugárzó ernyő kivitelezése: mivel a födémben nincs szigetelés, így az ernyő ellenkező irányban is szórja a hőt, növelve ezzel a veszteséget

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András