Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csak azt szeretném tudni...

2016/6. lapszám | Seidl Gábor |  944 |

Csak azt szeretném tudni...

Én nem vagyok olyan okos, hogy a világ történéseit megértsem. Sokat kell még tanulnom, és milyen hálás lennék, ha valaki nekem el tudná magyarázni… El tudná magyarázni, hogy miért is kell…

ErP

Miért kell nekünk az ErP törvényi szabályozását úgy bevezetni, hogy nem kondenzációs készülékek üzembe helyezését megtiltjuk június 30 után? Volt nagy Nemzeti Kerekasztalunk. Ott ült a szakma, és elhivatottságában mindenki megnyilatkozott. Nagy volt az elán, és győzelmi eredményként értékelték a nagy emberek ezt az egyedülálló szabályozást. Igen! Ez eredmény! Ez eredmény?

Véleményem szerint erre senki nem kényszerített minket. Semelyik ország ilyet nem tett. Ami forgalomba került ezekből a készülékekből, majd kikopik a piacról. A csövön több nem jöhet, de ami van, azt használják, szereljék és örüljenek neki. Mindegyik ország Brüsszel teljes jóváhagyásával ezt az utat követi. Nekünk ez nem volt jó. Mi csináltunk egy szabályozást, amit tőlünk senki nem kért, senki nem várt el.

És mi lesz ennek az eredménye? Elsősorban mindenki igyekszik minél előbb megszabadulni a készleteitől – akár veszteségek árán is. Nemzetgazdasági hatása: kevesebb nyereség a társaságoknál, kevesebb ÁFA, kevesebb nyereségadó. Mi történik a határidő után? Selejtezés a tisztességes vállalkozónál. Veszteség. Az ügyeskedőnél: feketepiac, fekete installáció. Megint megyünk befele a mocsárba. Senkinek, de senkinek sem jó. Sem a fogyasztónak, akit a feketepiac felé nyomunk, sem a vállalkozónak, sem a kereskedőnek, akinek le kell írni a veszteségeit, és egyáltalán nem jó az államnak. És senki nem kérte!? Érti valaki azt, amit kérdezek? És tud nekem értelmes választ adni rá?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ErPMBSZ