Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egyes kazánok termékdíjkötelesek lettek!

2015/3. lapszám | VGF&HKL online |  1951 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egyes kazánok termékdíjkötelesek lettek!

Egy ideig úgy hittük, hogy lényegében valamennyi, de azóta a salátatörvény értelmezgetésével arra jutottunk, hogy nagyobb valószínűséggel a gázkazánok mentesülnek a kötelezettség alól, nem úgy, mint az elektromosak és a szilárdtüzelésűek. (Állásfoglalást kértünk a NAV-tól, választ lapzártánkig nem kaptunk.) Köszönjük az MGVE segítségét az értelmezésben. Január 1-től él a törvény!

A 2011. évi LXXXV. törvény 1. mellékletéből szemezgettünk:

Termékdíjköteles termékek, anyagok köre

• Központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazán (57 Ft/kg).
• Segédberendezés a 8403 vtsz. alá tartozó kazánhoz.
• Folyadékszivattyú mérőszerkezettel vagy anélkül.
• Hűtőgép, fagyasztógép és egyéb hűtő- vagy fagyasztókészülék, elektromos működésű; hőszivattyú a 8415 kód alá tartozó légkondicionáló berendezés kivételével.
• Lég- vagy vákuumszivattyú, lég- vagy más gázkompresszor és ventilátor; elszívó vagy visszavezető kürtő beépített ventilátorral, szűrővel is.
• Folyadék vagy gáz áramlásának, szintjének, nyomásának vagy más változó jellemzőinek mérésére vagy ellenőrzésére szolgáló eszköz, műszer és készülék.
• Háztartási vagy laboratóriumi mérő és szabályozó elektromos, elektronikus készülékek, berendezések.
• Gáz, folyadék vagy áram fogyasztásának vagy előállításának mérésére szolgáló készülék, ezek hitelesítésére szolgáló mérőeszköz is.

Termékdíj-köteles termékek melléklete

f. elektromos, elektronikai berendezések
2. Központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazán ex. 8403 10 * vtsz. alá tartozó kazánok

A * jelzéssel ellátott VTSZ. számok olyan elektromos, elektronikai berendezés termékcsoportokat jelentenek, melyekben azok a termékek termékdíj-kötelesek, melyeknek bruttó súlya legfeljebb 200 kg, vagy teljesítményfelvétele legfeljebb 4 kW. Az „ex. 8403 10 * vtsz. alá tartozó kazánok” azt jelenti, hogy kivéve az ezzel a vámtarifaszámmal rendelkező kazánok, tehát azon gyártó termékei, amelyek berendezései ezzel a vámtarifaszámmal jelöltek, nem tartoznak a termékdíj salátatörvény hatálya alá, lásd:
• 8403 központi fűtés céljára szolgáló kazán, a 8402 vtsz. alá tartozó kazán kivételével (gőzös rendszer),
• 8403 10 – kazán,
• 8403 90 – alkatrész.

Ide tartozik bármilyen méretű központi fűtésre szolgáló kazán (a 7321 vtsz. alá tartozó kisegítő kazánnal felszerelt kályha kivételével), bármilyen tüzelőanyaggal (pl. fa, kőszén, koksz, gáz, nyersolaj) ház, lakás, gyár, műhely, üvegház stb. fűtéséhez vízcirkulációval; és ide tartozik a központi fűtés céljára szolgáló elektromos kazán is. Fel lehet szerelve nyomásszabályozóval és mérőórával, vízszintmérővel, csappal, szeleppel, égővel és hasonló részekkel vagy tartozékokkal. A forróvízkazánokat, még ha alacsony nyomású gőz előállítására is alkalmasak, szintén e vtsz. alá kell sorolni.

Alkatrészek

Figyelemmel az alkatrészek besorolására vonatkozó általános rendelkezésekre, e vtsz. alá tartoznak a központi fűtésű kazán azonosítható részei, mint például kazántok, kazánfal, ajtó és fedő a tisztító- vagy ellenőrzőnyíláshoz stb. A következők nem tekinthetők alkatrészeknek:
(a) Cső és csőszerelvény, a központi fűtésű kazán és a fűtőtest csatlakoztatására (általában 7303-7307 vtsz.).
(b) Tágulási tartály vagy kamra (7309, 7310 vagy 8479 vtsz.).
(c) Égőfej (8416 vtsz.).
(d) Csap, szelep stb. gőzhöz vagy forró vízhez (8481 vtsz.).

Ebből az következik (remélhetőleg), hogy a lakossági kazánokat, fali készülékeket a gyártók ide sorolják be.