Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Magáncélú, nem közületi termosztatikus radiátorfejek

Áttekintő táblázat

VGF online |  2177

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Padlófűtés egyszerűbb szabályozása

Lantos Tivadar |  31 832
4 4.75 (4)

A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Tóth Zoltán épületgépész mérnök, kivitelező egy olyan rendszert mutatott be nekünk, amely a padlófűtési rendszert jóval egyszerűbben és gazdaságosabban tudja kezelni.

Hidrogénkazánnal akartak betörni a tőzsdepiacra, de lebuktak

Lantos Tivadar Bokor András |  8020
6 4.83 (6)

Lehet-e ma Magyarországon 600 millió forintot kapni négy A4-es gépelt oldalért? Van rá reális esély. Mielőtt bárki is rosszra gondolna, nem politikáról lesz szó. Bokor András igazságügyi szakértő ezúttal egy megdöbbentő történetet osztott meg velünk; a magyar „lelemény” és a hidrogéntüzelésű kazán esete lesz terítéken.

Új közcsatorna, új kihívásokkal

Lantos Tivadar |  1482

Budapest több lakóövezetében a közelmúltig nem volt teljes körű a közcsatorna-hálózat. A fővárosi szennyvízrendszer bővítése, fejlesztése jelenleg is zajló, átfogó beruházás keretében valósul meg. A BKISZ (Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése) projekt során 2015-ig összesen 240 km csatornahálózat és 19 szennyvízátemelő készült el, melynek köszönhetően Budapest csatornázottsága közel 100%-ossá vált.

Felsőfokon a fűtőérték

Versits Tamás |  10 320

Az Európai Unió energiahatékonysági rendeleteiben egy új fogalommal találkozhattunk, ami nem más, mint a szezonális hatásfok (ηs). Ennek a hőtermelő berendezések energiahatékonysági osztályba sorolását meghatározó mérőszámnak a kiszámítása kapcsán új alapokra helyezték az egyetemes hatásfokszámítást is.

A jövő uszodájáról

Szentgyörgyi András |  1631

Az uszodatechnikai vízforgató rendszerek tanulmányozása közben arra a következtetésre juthatunk, hogy a fürdők fűtési hővesztesége elenyésző a medencevíz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséghez képest. Szakdolgozatom keretein belül, melynek végkövetkeztetését tartalmazza ez a cikk, megoldást kerestem a fűtési számlák lényeges csökkentésére. A Budapest, Kőbánya, Újhegyi Uszoda vízforgató rendszerének energiatakarékos koncepcióját dolgoztam ki.

Intelligens szivattyúk

Támogatott cikk |  8909
1 3 (1)

Fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz-rendszerekhez. Ha energiatakarékos és „okos” szivattyút keres, akkor a Grundfos MAGNA3 széles termékválasztékában ön is megtalálja az igényeinek és a feladatnak leginkább megfelelő terméket.

Kártérítés hibás teljesítés miatt több év elteltével is?

Szélpál Tamás |  1784

A Polgári Törvénykönyv alapján a szerződés hibás teljesítése esetén a kötelezett kellékszavatossággal tartozik a megrendelő felé. De meddig áll fenn a kellékszavatosságon alapuló kártérítési felelősség? Akár a jogvesztő határidő eltelte után is? A következő tanulságos eset választ ad erre a kérdésre.

Probléma 10 év után

VGF online |  2258
1 5 (1)

Mi a teendő, ha a kéményseprő 10 év után – az addig évről évre elfogadott – füstgáz-elvezetést szabálytalannak minősíti, és kizáratja a gázszolgáltatóval a fogyasztót a szolgáltatásból?

Segédanyagok az épületgépészetben

Husztra Attila |  7498

Épületgépészeti kivitelezések, javítások alkalmával a munkák végső minőségét az alkalmazott berendezések, szakanyagok mellett jelentős részben befolyásolják a tömítésekhez, rögzítésekhez használt vegyi- és segédanyagok. A bekerülési összegnek ezen anyagok csak a töredékét képezik, de az egész folyamat végső eredményét könnyen leronthatja a nem megfelelő anyagok használata, vagy a technológiák helytelen alkalmazása, be nem tartása.

Kéménytüzek, koromégés

Lantos Tivadar |  16 567

A MACSOI (kályhás szövetség) konferenciáján sok érdekes, a szilárdtüzeléssel foglalkozó előadás hangzott el, ezek egyik fő vonulatát összegeztük cikkünkben.

„Jatt” avagy egy nyereséges projektről

névtelenséget kérő szerző |  1428

Annyi rossz hír kering a világban, bedőlt cégek, körbetartozás, eltűnt fővállalkozók, külföldre szökött beruházók, csődbe ment projektek, hát ezért éreztem azt, hogy kellenek a pozitív hírek, és ezért írtam le az alábbiakat. Nem utolsó sorban pedig tanulságul mindenkinek.

Műanyagok

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XVII.

Dobai Gábor |  8641

Mik is azok a műanyagok? Amióta kémia létezik, a vegyészek és más kreatív emberek mindig törekedtek mesterséges anyagok előállítására, azaz olyanokéra, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Ilyen volt például a szappan, valamikor az ókor elején, de ilyenek voltak a fémek és ötvözeteik is, s azóta megszámlálhatatlan vegyület, a színezékeket és gyógyszereket is beleértve.

Földgáz, megújulók, szén, klímavédelem

VGF online |  996

Az egyes energiahordozók, fűtési technológiák „reklámértéke” sokszor torz tükröt tart az alkalmazók elé. A kollégák a következő oldalakon arról beszélgetnek, hogy valójában mi mennyit is ér, tisztán szakmai szemmel.

Iszapleválasztó régen és ma

Mező Szilvia |  1167

Néhány éve „megfertőződtem” a régészettel, és előszeretettel olvasgatom a különféle, sok esetben roppant érdekes, helyenként megdöbbentő előásott leletek történetét. Miután leginkább az ókor, őskor és a prehisztorikus (történelem előtti) korok hoznak lázba, talán érthetőbb, hogy miért találtam különösen is érdekesnek az alábbi, néhány hónappal ezelőtt egy iráni lapban közzétett hírt. Szerencsére a cikk a napokban magyarul is megjelent, így teljességében olvasható és a többi fotó megtekinthető.

Az örök téma: szén-monoxid, levegőellátás

VGF online |  2373

A szén-monoxid-vészjelzők, hála a lapunk gerjesztette közfigyelemnek, slágertermékek lettek. Következő, júniusi lapszámunkban részletesen tárgyaljuk ennek negatív vetületeit, a tisztességtelen kereskedelmi fogásokat. A téma megelőlegezéseképpen lássunk hát egy mérnöki diskurzust égésről, levegőről, visszaáramlásról.

Hogyan válasszunk légfüggönyt?

Fehér Zsolt |  8003

Lassan, de biztosan sagává dagad az a cikk, amit a márciusi számban tettünk közzé. Pusztán emlékeztetőként megemlítem, hogy akkor arról beszéltünk, hogy miért is szükséges valamilyen üdvözítő megoldást találnunk a hűtőházi környezetbe szánt légfüggönyök esetében. Bemutattam néhány példaként szolgáló megoldást, és hogy ezek hogyan is működnek a gyakorlatban.

Robbanásbiztos axiál- és tetőventilátorok

Összehasonlító táblázat

VGF online |  1251

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Újdonságok éve a 25 éves Lindab Kft.-nél

Támogatott cikk |  911

A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 25 éve van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat.

Klímás kereskedéseket is mustráltunk

Lantos Tivadar |  2138

Klímakereskedéseket, barkácsáruházakat kerestünk fel – vajon mi újság, hogy szolgálnak ki minket, ha klímát szeretnénk vásárolni? A már jól bejáratott és kedvelt rovatunkhoz, az épületgépész kereskedések mustrájához hasonlóan most a légkondival foglalkozó boltok kerültek célkeresztünkbe.

Az LG új Mini VRF termékpaletta

Támogatott cikk |  1062

A korábban LG Multi V Mini néven ismert és közkedvelt termékcsoport LG Multi V S néven, megújulva és kiszélesített teljesítménytartományban áll rendelkezésre a továbbiakban.

Szaunák és gőzkabinok

Lantos Tivadar |  7325

A szaunák és a gőzkabinok, amelyek lényegükben eltérnek egymástól, az épületgépészet határterületén mozognak. Fűtés- és légtechnika, légnedvesítés jelenti a lényegüket, ám inkább kompletten szolgáltatják őket szakcégek. Érdekes áttekinteni legalább alapvető jegyeiket.

Folyadékhűtők evolúciója

Csizmazia Gábor |  8151

A folyadékhűtő berendezések lényege az, hogy a hő elvételi helyszínén nem közvetlenül a hűtőközeg (freon) párolog el, illetve kondenzálódik le, hanem valamilyen közvetítőközeggel (édesvíz vagy glikolos víz) szállítjuk a felhasználási helyre a hideg- vagy melegenergiát, amit aztán egy úgynevezett fan-coil berendezés, padló- vagy mennyezetfűtési-hűtési rendszer, esetleg egy kalorifer ad át a helyiség levegőjének.

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

Lantos Tivadar |  1619

A légkezelő berendezések tisztítása mind egészségvédelmi, mind tűzvédelmi, mind pedig energiahatékonysági szempontból kiemelt fontosságú. A jogszabályalkotók is felismerték ezt a tényt, ezért 2014-ben megszületett a 14 méternél magasabb házak és a konyhai légcsatornák kötelező tisztításának szabálya, amit talán kevesen ismernek. Doma Gergővel beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Még mindig nagy a bizonytalanság a hűtős-klímás képzéseknél

Lantos Tivadar |  1115

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatása szerint az F-Gáz képzésekre a jelentkezés elérhetővé vált a Klímagáz adatbázison keresztül. Azonban a megújító képzésekkel még mindig nem tudjuk, mi a helyzet.