Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímás kereskedéseket is mustráltunk

2016/5. lapszám | Lantos Tivadar |  1887 |

Klímás kereskedéseket is mustráltunk

Klímakereskedéseket, barkácsáruházakat kerestünk fel – vajon mi újság, hogy szolgálnak ki minket, ha klímát szeretnénk vásárolni? A már jól bejáratott és kedvelt rovatunkhoz, az épületgépész kereskedések mustrájához hasonlóan most a légkondival foglalkozó boltok kerültek célkeresztünkbe.

Csak szakember szerelhet

A klímakészülékek vásárlása nem annyira egyszerű feladat, mint amilyennek első közelítésre látszik. Bemegyek egy áruházba, kikeresek az interneten egy webshopot, megveszem a kiszemelt berendezést, és hazaviszem, kihozzák. Csak akkor lepődik meg a gyanútlan vásárló, amikor nem lesz olyan, aki felszerelje. A 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet szabályozza az importőrök, kereskedők, szerelők, vásárlók tevékenységét. Tekintsünk most itt el ez utóbbiak, a vásárlók szerepéről, akik a klímatechnológiát és ennek jogszabályi hátterét egyáltalán nem ismerik. Ők csak a nyári kánikulában hűvös lakásban szeretnének megpihenni. A szerelők viszont ma már szinte „kívülről fújják a kottát”, mikor, mit, hová kell nyilvántartásba venni, tisztában vannak az őket sújtó adminisztrációs terhekkel. Különben nem gyakorolhatnák a szakmát!

Akiknek az eladásban kitüntetett szerepük lenne, azok a kereskedők. A nagy áruházak kereskedői általában egyáltalán nem ismerik a jogszabályokat, talán nem is érdeklik őket az eladáson kívül semmi. Ellátogattunk néhány áruházba, telefonon felkerestünk egy webáruházat is, hogy meggyőződjünk arról, mennyire jogszabálykövetők a kereskedők.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kereskedelem