VGF&HKL szaklap

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

2016. május 5. | Lantos Tivadar |  973 | |

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

A légkezelő berendezések tisztítása mind egészségvédelmi, mind tűzvédelmi, mind pedig energiahatékonysági szempontból kiemelt fontosságú. A jogszabályalkotók is felismerték ezt a tényt, ezért 2014-ben megszületett a 14 méternél magasabb házak és a konyhai légcsatornák kötelező tisztításának szabálya, amit talán kevesen ismernek. Doma Gergővel beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Szennyezett csatornák és tűzvész

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet előírja, az éttermi zsíros elszívó rendszereknél minimum félévente, míg a 14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente kötelező a szakszerű tisztítás. Az elvégzett munkáról részletes dokumentációt kell készíteni. Jövőre, 2017-ben éppen lejár a három év, jöhet az ellenőrzés, a társasházak felülvizsgálata.

Nem véletlen a 14 méteres minimum magassághatár, amely elsősorban a házgyári lakásokra fókuszál. Egyre gyakoribbak a paneltüzek, amelyeknek sok esetben a szellőző berendezés tisztítatlansága a kiváltó oka. Ilyenkor a légcsatornában felgyülemlett piszok, kosz több emelet magasságáig képes végigégni. Sok esetben az újonnan létesített konyhai szagelszívó berendezések kivezetéseit erőltetik a házgyári lakások szellőztetésére létesített csatornáiba, ezzel a zsíros szennyeződés is képes lerakódni azok felületén, tovább fokozva ezzel a gyújtóhatást.

Az elhanyagoltság több évtizedes múltra tekint vissza, a panellakások többségében talán még soha nem volt megépülésük óta légcsatorna-tisztítás, így a csatornák falára több centi vastagságban rakódott le a szennyeződés évek hosszú során. A panelek elrettentő példaként szolgálhatnak, szolgálnak az új építésű lakások számára is, abban a tekintetben, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása milyen későbbi problémák forrása lehet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés