Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nyílászárót cserél és szigetel? Gondolkodjon el a szellőztetésen is!

2024. június 25. | VGF&HKL online |  703 |

Nyílászárót cserél és szigetel? Gondolkodjon el a szellőztetésen is!

Körvonalazódni látszik, hogy milyen beruházások lesznek a legnépszerűbbek az otthonfelújítási pályázaton. Egy felmérés szerint a legtöbben utólagos homlokzati hőszigetelésben és a régi nyílászárók lecserélésén gondolkodnak, és számosan köztük egy csapásra egyéb, nem támogatott tevékenységet is elvégeztetnék a fentiekkel egy füst alatt. Ennek apropóján arra szeretnénk felhívni a figyelmet, milyen problémákhoz vezethet a nyílászárócsere és a hőszigetelés akkor, ha nem biztosítjuk a megfelelő szellőzést.

Július elsejével nyílik meg az új otthonteremtési program benyújtási ablaka, de már most körvonalazódik, hogy az érdeklődik milyen típusú felújítási munkákat szeretnének elvégeztetni az önerővel, visszatérítendő hitellel és vissza nem térítendő támogatással együtt legfeljebb hétmillió forintos támogatásból. A hvg.hu tette közzé ezzel kapcsolatban az egyik tanácsadó cég közleményét, amely a hozzájuk regisztrált mintegy 2300 érdeklődő elképzeléseiből készített statisztikát.

Eszerint ügyfeleik a következő támogatható munkálatokat tervezik:

  • a legnépszerűbb a nyílászárócsere, ezt a regisztráltak 57 százaléka szeretné elvégeztetni,
  • a homlokzat szigetelésére 56,
  • fűtéskorszerűsítésre 47,
  • födémszigetelésre 35,
  • tetőszigetelésre 30,
  • gázkazáncserére 28 százalékuk készül.

A pályázók ugyanakkor más, a pályázatban nem elszámolható munkákat is terveznek, így a tetőhéjazat-cseréjén gondolkodik a regisztrálók 31, ereszcsatorna-cserén 27, a terasz újraburkoltatásán és az épületek körüli járdák felújításán 27 százalék, valamint többen padlófűtés kialakítását is mérlegelik.

És a szellőzéssel mi lesz?

Egy korszerűtlen, rossz energetikai mutatókkal bíró ház utólagos szigetelése és nyílászáróinak cseréje óriásit javít a helyzeten. A téli fűtésszámla a korábbinál jóval kisebb lesz, s a nyári hőterhelést is eredményesebben viseli majd az épület, vagyis nemcsak olcsóbb, de komfortosabb is lesz benne az élet. Kivéve, ha nem.

A régi, gerébtokos ablakokkal szerelt épületek szellőzését tulajdonképpen megoldják maguk a rések, a nyílászáró beépítéséből és szerkezetéből adódó pontatlanságok, ráadásul a szigeteletlen fal és födém is szellőzik valamelyest. A modern fa- vagy műanyag nyílászárók azonban légtömörek, azokon át a belső elhasználódott, párával és szén-dioxiddal feldúsul levegő nem tud távozni, az utólagos szigetelés pedig szintén lezárja az utat a természetes szellőzés előtt. Ez a beltéri levegő romlásához és nagyon sok esetben penészesedéshez vezet. A várt komfortjavulás helyett végső soron ilyenkor a komfort romlásával és a légzőszervi megbetegedések kockázatával szembesülnek az ott élők.

Az ablaknyitás nem opció

A szellőztetés természetesen új nyílászárókkal szerelt és körbeszigetelt házban is megoldható a régi jó ablaknyitásos módszerrel, csak ezzel pont e két beruházás értelme, vagyis az energiamegtakarítás vész el. Bár a pályázati kiírás szerint gépi szellőzés kiépítése nem tartozik a támogatható beruházások közé, azt érdemes elvégeztetni önerőből is. A legjobb és legkorszerűbb megoldás erre valamilyen központ hővisszanyerős szellőztetőrendszer kiépítése, de erre utólag más sok esetben nincs mód (gondot okozhat a csővezetékek kiépítése), illetve anyagi korlátok is felmerülhetnek. Ilyes esetben is lehet azonban valamilyen megoldást találni. Az egyik ilyen, ha például csak a legfontosabb helyisége, például a nappaliba vagy az amerikai konyhás nappaliba helyeznek el faláttörésel egy decentralizált, egyhelyiséges hővisszanyerős berendezést.

Jó megoldás lehet az igényvezérelt, központi elszívásos páraszabályozott szellőzőrendszer is, amelyben egy fordulatszám-szabályozott központi ventilátor segítségével, a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett légelvezetést biztosító szabályzóelemek révén, a pillanatnyi igényeknek megfelelően távolítják el az elhasznált levegőt, miközben a tartózkodási terekben a nyílászárókba vagy faláttörésbe épített légbevezetőkkel biztosítják, szintén a pillanatnyi szellőzési igényeknek megfelelően, a friss levegő pótlását. A megfelelő működéshez a levegő szabad áramlását a beltéri ajtók alatti küszöb elhagyásával lehet biztosítani. A rendszer melletti érvek sorában érdemes megemlíteni a hővisszanyerős rendszerhez képest töredék költségszintet, ami a költségek harmadát, negyedét jelentik.

Ha valaki semmiképpen nem gondolkodik gépi szellőzésben, még mindig megfontolhatja valamilyen passzív megoldás beépítését. Tudjuk, hogy senki sem szívesen furkálja át a hófehér, vadonatúj nyílászáróját, de egy ablakkeretbe szerelt páraszabályozott légbevezető is sokat javíthat a beltéri levegő minőségén, megelőzve a penészesedést, és nem mellékesen például egy konyhában, biztosítja a gáztűzhely égésilevegő-ellátását is.

Szakember kell a választáshoz

Ebben a cikkben nem áll módunkban felsorolni az összes olyan gépi szellőzési megoldást, amely családi házakban kiépíthető, csupán magára a témára szerettük volna ráirányítani a figyelmet. Egy ilyen beruházás előtt érdemes a tényleges igények pontos felmérésével kezdeni, lehetőleg légtechnikai szakember segítségével, majd ezután olyan megoldást kiválasztani, amely mind költségszintjét, mind műszaki tartalmát tekintve megfelel az elvárásoknak. Érdemes még egy fontos szempontot figyelembe venni, ez pedig a könnyű szerelhetőség és a gyors installálás, ebben is érdemes kikérni egy szakember, főként kivitelezésben jártas szakember véleményét.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Kapcsolódó