Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika

Klímát extrém magas helyre? Inkább ne!

2023/10. lapszám | Erdősi Csaba |  398 |

Klímát extrém magas helyre? Inkább ne!

A klímaszerelők többsége fontosnak tartja, hogy felhívja a megrendelője figyelmét: a kültéri egységet célszerű olyan helyre szerelni, amely viszonylag könnyen és biztonságosan megközelíthető, ellenkező esetben viszont tudomásul kell venni, hogy karbantartáskor a daru vagy állványzat bérlése, felállítása és az ezzel kapcsolatos összes pluszköltség a megrendelőt terheli. Ez derül ki legalábbis legújabb online szavazásunk végeredményéből, amelyet most ezeken a hasábokon ismertetünk.

A minap körbefutott egy kérdés az egyik szakmai fórumon. A kérdésfeltevő arra volt kíváncsi, vajon mennyibe kerülhet egy vízvezeték-szerelési munka körülbelül 12 méter magasan, egy ipari csarnok mennyezete alatt futó hálózaton. A válaszok többségéből az derült ki, hogy a vízvezeték-szerelők zöme nem szívesen vállal ilyen munkát, mert kényelmetlenül érzi magát nagy magasságban. És nem véletlenül. Ha a magasban való munkavégzés szabályait egy piramis formában vizualizáljuk, a legfelső, gúlát formázó részen ez áll majd: Kerülje a magasban végzett munkát! Másképpen: Iktassa ki a veszélyt!

Néha nem megoldható

A klímaszerelés jellegéből adódik, hogy ezt a veszélyt olykor nem lehet kiiktatni. Egyszerűen olyanok az adottságok, hogy muszáj felmászni például a tetőre. De a klíma telepítése csak egy dolog, hiszen vannak kifejezetten erre szakosodott vállalkozások, a rendszertisztítás, karbantartás viszont már egy másik dolog. A tulajdonosok olykor értetlenkedve szembesülnek vele, hogy a nagy magasságban lévő, vagy extrém nehezen megközelíthető kültérijük karbantartásához nehezen, vagy csak nagyon drágán találnak szakembert.

Lapunk online kiadásában szavazás formájában igyekeztük megtudni, mit gondolnak a telepítők ezen vonatkozásban a megrendelők tájékoztatásáról. A kérdés, amit feltettünk nekik, a következő volt: „Karbantartásbarát módon kell szerelni a kültériket?” A válaszok pedig százalékos arányban így alakultak.

A megrendelő kérése az iránymutató, de fel kell hívni a figyelmet a karbantartás elmaradásából adódó meghibásodásokra és annak költségeire. 19,51%
Mindenképpen erőltetni kell a kültérik olyan elhelyezését, hogy a karbantartás megoldható legyen. 17,07%
Meg lehet találni a kompromisszumot, és nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő karbantartás az üzembe helyező kötelessége. 7,32%
Készüléket nem szerelünk fel olyan helyre, ahol nem lehet javítani, karbantartani, ha mégis, azt a megrendelővel előre letisztázzuk. Így a szükséges technika bérleti díja is őt terheli. 48,78%
Nincs véleményem. 7,32%

Észszerű óvatosság

A válaszokból jól kirajzolódik a klímás kollégák – nyilván tapasztalatok nyomán – kialakult gyakorlata. Igenis tájékoztatni kell a felhasználókat arról, hogy a létrás szerelés maximális magassága nagyjából hat méter, efelett darus kocsit vagy állványt kell biztosítani a telepítéshez, esetleg alpinistát, tetőfedőt vagy más, egyéb szakmát képviselő szakembert kell igénybe venni. És az ügyfélnek el kell fogadni azt is, hogy bizony rájuk karbantartáskor, tisztításkor is szükség lehet, aminek ára, esetenként elég borsos ára lehet.

szavazás