Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtést, levegőt!

2023. július 20. | Lantos Tivadar |  1219 |

Hűtést, levegőt!

Ezekben a napokban minden a hűtésről, a légkondikról szól, amikor a hőmérő higanyszála gyakorta kúszik 40 ˚C közelébe. A pálmát egy iráni repülőtér viszi, ahol 66 ˚C volt a legmagasabb hőmérséklet. Az ilyen extrém hőmérséklet a klímákat is igénybe veszi.

Nagy az igénybevétel!

A nem megfelelően, illetve a rosszul kivitelezett klímaberendezések a nagy igénybevétel hatására biztosan tönkre mennek. Leggyakoribb meghibásodás a hűtőgáz elszivárgása, a kompresszorhiba, a túlterhelés. A karbantartás fontosságára nem győzzük elégszer felhívni a figyelmet. Az elkoszosodott, eltömődött kondenzátorok, elpárologtatók okozzák a legnagyobb problémákat. Mivel a rendszeren átáramlott levegő mennyisége elégtelen, így a készülék nem lesz képes leadni a megfelelő hűtési teljesítményt, illetve a keletkezett hőenergiát elszállítani. Ennek következtében erőteljes hatásfokcsökkenést tapasztalhatunk, majd utóbb a készülékek meghibásodását. A nem megfelelően tömör rendszerek is komoly fejtörést okoznak. Ha a rendszerből elszivárog a gáz, az egyrészt jelentős környezetterheléssel jár, másrészt a klímaberendezések hatásfoka jelentős mértékben csökken, majd egyáltalán nem képes a hűtésre. Minden klímaberendezésnek rendelkeznie kell a megfelelő hűtőgáz-töltőtömeggel, ellenkező esetben nem képes ellátni a funkcióját. Az éves karbantartás keretében a szervizesnek ellenőrizni kellene a megfelelő töltetmennyiséget, valamint szivárásvizsgálatot is kellene végeznie, így elkerülhető lenne a későbbiek során a meglepetés.

Milyen legyen a belső hőmérséklet?

Magyarországon másfél évtizede létezik egy olyan rendelet, ami előírja, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyeken. Ezek ún. irányadó értékek, melyek a különböző funkciójú épületek, és azok helyiségeinek optimális hőfokát határozzák meg. Ezek elsősorban építészeti, és azon belül főként energetikai jellegűek, de akadnak munkavédelmi előírások, és egészségügyi ajánlások is. Az épületekkel szemben általános elvárás, hogy azokon belül egyenletes, illetve ugyanolyan legyen a belső hőmérséklet minden időjárási viszony között és évszakban. Ez természetesen részben az épület kialakításától, tájolásától, szerkezeteitől, részben pedig a használat módjától, a beépített hűtési, fűtési rendszertől is függő tényezők. Az ajánlások szerint az épület nyári túlmelegedésének kockázatát vagy a gépi hűtés energiaigényét épületszerkezeti, árnyékolási és természetes szellőztetési megoldások alkalmazásával kell mérsékelni. Miután ebből a szempontból egy épület, különböző tájolású helyiségei között lényeges különbségek adódhatnak, a tervező dönthet úgy, hogy a túlmelegedés kockázatát helyiségenként vagy zónánként ítéli meg. Mindazonáltal télen a keletkező hőveszteséget pótolnunk kell fűtéssel, nyáron pedig hűtenünk kell a felmelegedett belső teret. A szabványok pedig egyértelműen meghatározzák a hőmérséklet mértékét.

Hogy ne betegedj meg!

A tapasztalatok szerint a megbetegedések zöme, mintegy 90 százaléka egyébként olyankor alakul ki, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol, és mi botor módon túlhűtjük helyiségeinket. Éppen ezért a szakértők többnyire azt tanácsolják, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál. Tehát, ha kint átlagosan 35 körül alakul a hőmérséklet, ajánlatos 25-27 fokra beállítani a berendezést. Ezt egyébként az egészségügyi és a munkavédelmi előírások is megfogalmazzák. Otthoni klímázás esetén azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson, épületen belül. Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre. Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen – az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű –, jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klimatizálhatunk. A berendezést folyamatosan használjuk, a bekapcsolás után a legnagyobb intenzitással hűtsünk, majd az idő előrehaladtával és a kellő hőmérséklet elérésével fokozatosan kell visszavenni a teljesítményt, de kikapcsolni a készüléket nem ajánlott, ekkor ugyanis újra le kell hűteni nagy teljesítménnyel a szobát, ami nem gazdaságos.

Zajra is figyelj!

Mind kültéri, mind a beltéri berendezések esetén fontos a zajhatás figyelembe vétele. Túl hangos beltéri esetén a zajoktól a lakók nem tudják magukat kellően kipihenni. Mai készülékeknél nem ritka a 20 dB(A)-es zajszint, amely a nyári szellőben suhogó falevél hangjának felel meg. Ezen érték környékén már egészen tisztességes berendezést vásárolhatunk. Kültéri készülékek lehetnek ennél zajosabbak. A zajterhelést a 4/1984 sz. EÜM rendelet szabályozza, amelyben meghatározták, hogy bizonyos besorolású területeknek milyen zajszinteknek kell megfelelniük. Amennyiben a berendezésünk kültéri egysége zajosabb a megengedettnél, akkor egy feljelentést követően akár annak leszerelését is elrendelheti a hatóság. Lakóterületen laza beépítéssel a nappali megengedett érték 5 méterre a berendezéstől 55 dB(A), az éjszakai pedig 45 dB(A).

Klímaberendezések telepítésekor a szerelők ezekre az alapvetésekre hívhatják fel a tulajdonosok figyelmét. A nagy meleben mindenki szeretne üzembiztos készülékeket a lakásban, munkahelyi irodákban. Bár sokan mondhatják erre, hogy régen nem is volt klíma, mégis kibírtuk. Most pedig van, ha lehet, használjuk ki minden adottságát!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

klíma

Kapcsolódó