Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázkészülék-karbantartások szezonja

2023. szeptember 21. | Lantos Tivadar |  1576 |

Gázkészülék-karbantartások szezonja

Még tombol a jó idő, a hőmérő higanyszála az esti órákban sem kúszik 15 Celsius-fok alá. A hőtermelők karbantartása már megkezdődött, de sokan az utolsó pillanatig várnak. Rosszul teszik.

Mondanunk sem kell, hogy a gázkészülékek éves karbantartása mennyire fontos. Nincs már kötelező kéményvizsgálat sem, így szakemberként csak a gázszerelő lesz, aki akár egy pillantást is vethet a konvektorokra, vízmelegítőkre, gázkazánokra, fali melegítőkre. Sokan még mindig igyekeznek megspórolni ezt a műveletet, vagy úgy gondolják, otthon elvégzik maguk a szükséges beavatkozást, egy-egy tutorial videó segítségével. Ez utóbbi nem kis kockázatokat rejthet, ugyanis a tisztításokat még csak-csak el lehet végezni a barkácsszerszámpark segítségével, de a műszeres vizsgálatokat már egészen biztosan nem. Ritkán akad otthon a szerszámosládában egy félmillió forint értékű füstgázelemző, amivel a kazánok működését, a konvektorok egészséges üzemét ellenőrizni lehetne. Mert bizony a karbantartás legfontosabb része a műszeres ellenőrzés, főleg, hogy a kötelező kéményellenőrzés kikerült a látókörből.

Még időben

A jobb időben még aránylag könnyű szerelőt találni. De amit beköszöntenek a hidegek, valahogy a felhasználóknak egyszerre kapcsol be a „hetedik érzéke”, és azonnal szeretne karbantartásra szakembert hívni, azonban a nagy terheltség miatt ez nem fog működni. Hasonlít egy kicsit ez az autógumik cseréjéhez. Most még könnyen megoldható lenne a futómű téli felkészítése, azonban egy hónap múlva már kígyózó sorok lesznek a gumisműhelyek előtt, és csak nagy sokára kaphatunk időpontot. Az ügyfelek többségével nem lehet elfogadtatni az augusztusi karbantartásokat, nem akarják tudomásul venni. Ilyenkor kerülnek helyzetbe a „porszívós ügynökök”, a „karbantartó szerelők” akik olcsón dolgoznak, de legalább rendelkezésre állnak, hamis biztonságérzetet nyújtva rászedett ügyfeleiknek.

Nem gyógyszer, orvosság!

A karbantartás nem azt jelenti, hogy egész télen nem fog meghibásodni a készülék, az egyes kopó alkatrészek nem fognak tönkre menni. A szerelőknek bizonyos alkatrészek meghibásodására azonban lehet következtetni, és az ügyfelek figyelmét fel lehet hívni például a ventilátor zörejekre, a váltószelep akadására, a töltőcsap elromlására, vagy éppen a kazántest állapotára. Neki kell eldönteni, hogy ilyen feltételekkel neki mer-e menni a télnek, vagy sem. De olyan meghibásodások is lehetnek, melyekre nem lehet következtetni. Például a gázszelep léptetőmotorjának elromlása, érzékelők későbbi meghibásodása stb. Azonban sokkal valószínűbb, hogy a telet a felhasználók egy szakemberi vizit után problémamentesen átvészelik, mint a karbantartás hiányában.

Hogyan csinálja?

Nagyvonalakban a gázkészülék karbantartás a következő. Nyílt égésterű készülékeknél az égősort ki kell emelni, kitisztítani, akár tiszta vízzel átöblíteni, és lehetőség szerint szárazra törölni. A hőcserélőt kompresszorral át kell fújni, kevésbé szennyezett esetben át kell ecsetelni. Ha nagyon szennyezett, ledugult, akkor az erre alkalmas tisztítószerekkel kell próbálkozni. Ha az sem segít, akkor a hőcserélőt ki kell cserélni, hiszen a ledugult hőcserélő a CO-mérgezések egyik leggyakoribb okozója. Turbós készülékeknél a művelet szinte ugyanez. Az alkatrészeket ellenőrizni kell, váltószelep átvált-e rendesen, a ventilátor felpörög-e, nem akad stb. Új kondenzációs kazánoknál az égőtér tisztítására oda kell figyelni. Célszerű itt is tisztítószereket használni, de kefe, ecset is elég lehet. A salakanyagot ki kell porszívózni. Nagyon fontos a kondenzvíz- elvezetés vizsgálata is. A kazántestbe néhány pohár víz beöntésével egyrészt ellenőrizhetjük az átjárhatóságot, másrészt pedig a salakanyagot is tisztíthatjuk. A tömítéseket, az égőtérszigetelést ellenőrizni kell, s ha úgy érezzük, cserélni szükséges. A műszeres vizsgálat nem maradhat el, itt a készülék hatásfokát, az égés CO2-arányát, a szén-monoxidszintet tudjuk ellenőrizni, valamint a gáznyomást is célszerű vizsgálni.

Konvektorok esetén is fontos a tisztítás, portalanítás. Az égősor kiemelésével lehet a leghatékonyabb a művelet. Begyújtással a láng színéről lehet következtetni a megfelelő égésről, ha kékes lánggal ég az égősor, akkor az égés megfelelő. Ha narancssárga, akkor a készüléket le kell állítani, mert alapos tisztítás szükséges. Fontos, hogy egy környezeti CO-mérővel a dobokat is átvizsgáljuk, hiszen a repedt konvektordob szintén balesetet okozhat.

Összefoglalva tehát, szakszerű karbantartás szakember nélkül nem valósítható meg. Figyelni kell a karbantartás részleteire is, hogy aki éppen a lakásban dolgozik, az valóban azt a munkát végzi-e, amiért fizettünk neki.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

fűtési rendszerkarbantartáskazán

Kapcsolódó