Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

A pelletfűtés lehet a magas gázárak ellenszere?

2022/1-2. lapszám | Erdősi Csaba |  671 |

A pelletfűtés lehet a magas gázárak ellenszere?

A korábbi évekhez képest elképesztő magasságokba ugrott a földgáz világpiaci ára tavaly, és ezzel a szabadpiacról vásárló magyar vállalkozásoknak is szembesülniük kell. A megsokszorozódó fűtési és hmv-előállítási költségek egyrészt az energiatakarékossági beruházások felé mozdíthatják el a cégeket – szigetelés, nyílászárócsere, hőleadói oldal korszerűsítése, hőcserélős szellőztetés stb. –, másrészt a hőtermelő berendezések cseréje is felmerülhet. A korábbi években például a fapellet rendre elbukott árban a földgázzal szemben, most viszont fordult a kocka. A közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírások, a 25 százalékos megújuló részarány követelménye új épületek esetén is indokolttá tehetik a pelletalapú fűtési és melegvíz-előállítási megoldásokat.

Csaknem húsz éve írtuk le lapunkban, az akkor még csak VGF néven futó szakmai folyóiratban először a pellet szót (A biomassza és épületgépészeti hasznosításának lehetősége, 2003/1-2. szám), ám akkor még csak a tüzelésre alkalmas, megújuló szerves anyagok tömörítésének egyik lehetséges formáját értettük rajta. Bő két évvel később közöltük az első részletes cikket magáról a pelletfűtésről (Fapellet gyártása és korszerű eltüzelése, 2005/9. szám). Az írás hátterét egy Ausztriában tartott, kétnapos szakmai konferencia adta. A helyszínt nem a véletlen szülte; nyugati szomszédunkban akkor már évtizedes hagyományai voltak a pelletfűtésnek, a felgyülemlett tapasztalatokra pedig kíváncsian „csaptak le” a közép-európai szakemberek.

Akkor úgy tűnt, hogy a biomassza eredetű tüzelőanyagok felhasználása, így a pellettüzelés is sikertörténet lesz idehaza, hiszen a technológia függetlenséget biztosít (a tüzelőanyag több forrásból is beszerezhető és raktározható, s ezek olyan tulajdonságok, amelyek például a gázról egyáltalán nem mondhatók el), környezetbarát (az égés során felszabaduló CO2 mennyisége pont annyi, amennyit a növekvő biomassza megköt, így a kibocsátás egyenlege nulla), teljesíti a megújuló energiaforrásokra vonatkozó követelményeket, erősíti a helyi gazdaságot, automatikus és kényelmes fűtést tesz lehetővé stb. Aztán a várt áttörés elmaradt, a pellettüzelés árban nem tudott versenyezni a földgáztüzeléssel.

A cikk még 11 891 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés

Kapcsolódó