Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Gázkazánok füstgázoldali problémái

2022/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  461 |

Gázkazánok füstgázoldali problémái

A kondenzációs gázkazánok hőcserélőjének fűtési rendszer felőli nehézségeiről, a fűtővíz kezeléséről, a rendszermosás fontosságáról számos cikk született, és csak felületesen érintettük a hőcserélők füstgázoldali részét. Pedig az éves karbantartás során ennek a területnek a tisztasága, megfelelő állapota döntő fontosságú.

A kondenzációs kazánok hőcserélőjének füstgázoldalát évenként ellenőrizni kell, ez a munkafolyamat az éves karbantartások kötelező és nélkülözhetetlen része. Minden kondenzációs kazántest egy idő után elszennyeződik, függetlenül annak anyagától. A tűztér felőli elszennyeződésnek elsősorban három okozója lehet, egyszer a gázban érkező szennyezők, éghetetlen anyagok, másodszor a beszívott levegő szennyezettsége és pollentartalma, harmadszor a gázégő rossz beszabályozása, melynek hatására erősödik a koromképződés.

Válasszuk itt külön a kondenzvíz-képződést, és annak hatásait. A tüzelőanyag és az égéshez használt levegő alkotórészeiből vegyületek képződnek, amelyek a kondenzátum pH-értékét (savasság, lúgosság) befolyásolják.

A földgáz égetése során a keletkező kondenzvíz a füstgáz szén-dioxid-tartalmával gyakran szénsavat (H2CO3), a levegő nitrogéntartalmával (N2) reagálva salétromsavat képezhet (HNO3). Az így keletkezett kondenzvíz jellemzően enyhén savas kémhatású. Földgáztüzelés esetén a kondenzvíz savassága, pH-értéke <4,5. Természetesen nemcsak a fűtőfelületnek, hanem minden kondenzvízzel érintkező alkatrésznek ellen kell állnia az enyhén savas kondenzvíznek.

A cikk még 6 098 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KarbantartásKazánKondenzációs kazán