Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTanulságos történetek

Felcserélt radiátorszelepek

2022/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  1134 |

Felcserélt radiátorszelepek

Egy radiátoros fűtési rendszer megfelelő működése könnyen ellenőrizhető, akár műszerek nélkül, egyszerű tapintással, vagy hallás utáni érzékeléssel is. A csobogó hang, a részleges meleg árulkodó jel lehet. Ugyanakkor a radiátorszelepek is okozhatnak problémát.

Egy újonnan épült társasházban az átadás óta nem fűtött rendesen az egyik radiátor. A fűtési rendszer nem volt dugult, a keringtetett víz is tiszta volt a rendszerben. A radiátor nem volt levegős, az újonnan beépített radiátorszelep sem volt letapadva.

Több szerelő is megnézte már a hőleadó készüléket, de nem jött rá a hibára. Utólag kiderült, hogy a radiátorszelep nem a kétcsöves fűtési rendszerhez alkalmazható 100%-os szelep volt, hanem az egycsöves fűtési rendszereknél használatos bypass szelep, vagyis 50%-os radiátorszelep. A radiátor így csak fele akkora teljesítménnyel tudott üzemelni, mint amire eredetileg méretezve lett, azaz nem volt képes kifűteni a helyiséget.

A cikk még 6 968 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerRadiátorTanulságos

Kapcsolódó